CDA

Van de Camp: âSP is weer de tegenpartij van voorheenâ

âDe anti-Europese houding van de SP is zeer schadelijk voor het economisch herstelâ zegt CDA-lijsttrekker Wim van de Camp vandaag tijdens een werkbezoek aan Kerkrade in Zuid-Limburg.

âJuist nu is meer samenwerking in Europa nodig. Nederland is geen eiland, onze economie en dus ook de welvaart van de Nederlanders zijn sterk afhankelijk van de exportâ.

Van de Camp hekelt de houding van de Socialistische partij: âDe SP is weer terug bij af: tegen, tegen, tegen. Zoân houding is niet alleen weinig constructief maar ook slecht voor ons land. De houding doet me zeer denken aan protectionisme. Of een soort struisvogelpolitiek, als we maar de kop in het zand steken komt het vanzelf wel weer goed.â

Interne markt
Nederland als exportland profiteert veel van Europese samenwerking. Het Centraal Planbureau raamde in september 2008 ('The Internal Market and the Dutch Economy') dat de interne markt voor goederen voor 4 tot 6% heeft bijgedragen aan het Nederlandse BBP. Wim van de Camp: âDat is zoân 2000 euro per hoofd van de bevolking extra.â Volgens het CPB zijn de effecten van de interne markt op productiviteit en inkomen overigens nog niet eens volledig gerealiseerd. Nederland kan dus nog meer verdienen aan Europa. Nederland is sterk afhankelijk van de exportsector; zo werd in 2008 van de 2% groei van het BBP 0,6% (dus 30%) door de export behaald. âJuist nu het economisch slechter gaat is , moeten we werken aan een beter functionerende interne markt. De interne markt is namelijk nog niet af. Bestaande belemmeringen moeten worden afgebouwd. Tussen de lidstaten verschillen de regels op dit punt nog teveel.â

Kerkrade
Vandaag bezoekt CDA-lijsttrekker Wim van de Camp Kerkrade e.o. âs Middags brengt hij samen met Michiel Dijkman, de CDA-jongerenkandidaat voor de Europese verkiezingen, een bezoek aan twee internationale bedrijven in de grensstreek, die veel te maken hebben met de Europese regelgeving. De directies van de bedrijven zullen hun visie op de regelgeving met de beide kandidaten bespreken. Vanaf 20.30 uur is er een verkiezingsmanifestatie met Wim van de Camp en Michiel Dijkman in het Eurode Business Center te Kerkrade/Herzogenrath op de grens van Duitsland en Nederland. Hierbij zullen ook de CDU-burgemeester Von den Driesch van Herzogenrath en vertegenwoordigers van de Junge Union aanwezig zijn.

---