Ministerie van Verkeer en Waterstaat

ROVER bezorgd over kwaliteit Amsterdams taxivervoer

In een brief aan de Amsterdamse burgemeester Cohen heeft reizigersvereniging ROVER haar zorgen uitgesproken over de kwaliteit van het taxivervoer in Amsterdam, vooral op belangrijke knooppunten als het CS en het Leidseplein.

ROVER ziet voor de taxi een belangrijke rol in de dienstverlening aan reizigers en toeristen, in de verbetering van de bereikbaarheid van de binnenstad, van de luchtkwaliteit en de leefomgeving en als visitekaartje van de stad. De kwaliteit van de taxi dient dan wel hoog te zijn.

Reizigers krijgen nu op onder andere de standplaatsen bij het Centraal Station en het Leidsplein te maken met het weigeren van korte ritten en starttarieven ruim boven het toegestane tarief (onder het mom van zonetarief), terwijl de meter gewoon behoort te lopen. Bovendien is er geen mogelijkheid om een taxi van voorkeur te kiezen. Na het instappen is omrijden geen uitzondering. En dan hebben we het nog niet over het vaak onbehoorlijk gedrag van vele chauffeurs onderling en naar de reizigers toe. Dit soort situaties is ongewenst.

Volstrekt onacceptabel vindt ROVER de situatie bij het Centraal Station. De ruimte op het Stationsplein mag door de werkzaamheden aan de metro al niet echt uitnodigend zijn, door het treurig functioneren van de taxistandplaats is het visitekaartje van de stad wel elke glans kwijt. De kwaliteit van de taxistandplaats op het Leidseplein is niet beter.

Aangezien de lokale taxibranche tot nu toe niet in staat is gebleken orde op zaken te stellen, vraagt ROVER de burgemeester met klem, om door strikte handhaving van de bestaande regelgeving de orde op de genoemde standplaatsen te herstellen. ROVER wenst, dat de kwaliteitseisen die TX-keur voorschrijft, door het gemeentebestuur als uitgangspunt worden genomen voor deze standplaatsen.

Deze kwaliteitseisen zijn voor ROVER het minimum voor een goed functionerende taximarkt in Amsterdam. Het is aan de overheid om die kwaliteitseisen te handhaven. ROVER vindt, dat daar veel te weinig aan gedaan wordt. Pagina geplaatst: 22 april 2009