Ingezonden persbericht


Persbericht

E 160.000,- stimuleringsbijdrage van Procincie Utrecht

Minister Cramer neemt
Cargohopper in gebruik

Met het in ontvangst nemen van de eerste officiële zending nam minister van VROM dr. Jacqueline Cramer gisteravond Cargohopper, het nieuwe elektrisch aangedreven distributievoertuig voor de Utrechtse binnenstad in gebruik. Verrassend was ook de aanwezigheid van Gedeputeerde Wouter de Jong die een bijzonder cadeau aanbood.

De Minister kreeg het pakket met daarin ondermeer een doos 'Dommetjes', een typische Utrechtse chocolade versnapering, uit handen van de Jos ten Beste, de eerste officiële Cargohopper chauffeur die Nederland rijk is. Hij werd bijgestaan door leerlingchauffeur Mike van Rooijen. Aansluitend reed Minister Cramer een rondje mee met chauffeur Jos en toonde zich oprecht verbaasd over de grote wendbaarheid van het voertuig. "Ik zou zelf ook wel een stukje willen sturen", pareerde ze het aanbod van Jos. "Alleen met die hoge hakken wordt dat niets." De minister toonde zich zeer enthousiast over het initiatief en sprak de hoop uit dat Cargohopper niet bij een stad blijft maar op meer plaatsen in het land gaat rijden.

Tijdens de druk bezochte receptie voorafgaand aan de plechtigheid, hadden de verschillende sprekers alle lof over het initiatief van Hoek Transport om het distribueren in binnenstad nu eens radicaal anders aan te pakken. De kersverse wethouder voor milieu en bereikbaarheid mevrouw Ingrid de Bondt verklaarde tijdens de persbijeenkomst dat Cargohopper zeker meewerkt om zowel de stad bereikbaar te houden als de luchtkwaliteitdoelstellingen te halen.

De grootste verrassing kwam echter niet van de gemeente maar van Provinciale Staten van Utrecht. Uit handen van gedeputeerde drs. Wouter de Jong mocht initiatiefnemer Jacques van der Linden een grote cheque ontvangen met daarop een stimuleringsbedrag van E 160.000,-. Het geld is toegekend door de Provincie vanuit de mogelijkheden die er zijn, bedrijven te ondersteunen vanuit hun duurzaamheids fondsen. Cargohopper krijgt het bedrag om het systeem nog verder te verduurzamen. Daarbij moet gedacht worden aan:
. Het bieden van praktijk ervaringswerkplekken.
. Het delen van kennis.

. Het optimaliseren van de routeplanning.

. Het gebruik van zonne-energie.

. Het stimuleren van de integrale ketenbenadering door het meenemen van retourlogistiek.
. Het inzetten van auto's op aardgas voor het aanvoeren van de goederen naar het overslagpunt.
. Het vastleggen van alle leerervaring in een publicatie.

In zijn dankwoord toonde initiatiefnemer Jacques van der Linden zich blij verrast. Maar tevens benadrukte hij dat het geld inderdaad alleen gebruikt gaat worden voor de verdere uitbouw en verfijning van Cargohopper als totaal concept. "Tenslotte is het uiteindelijk doel er voor te zorgen dat er meer Cargohoppers gaan rijden in Utrecht en er elders ook dit soort ketens worden opgezet." Van der Linden stelde uitdrukkelijk dat het geld is bedoeld voor de dagelijkse exploitatie van Cargohopper. "Wij zijn dit project begonnen vanuit de gedachte dat we willen vervoeren en willen nu laten zien dat dit ook rendabel kan zijn als je dat elektrisch doet. Uiteindelijk moet het project dus zichzelf kunnen bedruipen. Daar geloven wij in en daar hebben we als ondernemer onze nek voor uitgestoken."

Cargohopper start donderdagmorgen zijn diensten in de binnenstad.

Noot voor de redactie: (

Ingezonden persbericht