Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PvdA Haarlem tegen verkoop aandelen NUON

De PvdA wil dat de gemeente Haarlem haar aandelen in energiebedrijf NUON niet verkoopt aan het Zweedse bedrijf Vattenfall. De Haarlemse PvdA-fractie is principieel tegenstander van privatisering van de energievoorziening. Energiebedrijven moeten volgens de PvdA in overheidshanden blijven.

PvdA-raadslid Oktay Özcan: "De energievoorziening is een primaire levensbehoefte voor een moderne samenleving. Het mag daarom niet verhandelbaar zijn en dient in publiek bezit te blijven. Alleen zo houden Nederlandse burgers invloed op de verhouding tussen beschikbaarheid, prijs en dienstverlening en de wijze waarop energie wordt opgewekt: duurzaam of niet".

Het Zweedse bedrijf Vattenfall heeft een bod gedaan op alle aandelen van energiebedrijf NUON. De aandelen zijn op dit moment in handen van verschillende provincies en gemeenten. Haarlem heeft een klein deel van deze aandelen in bezit: minder dan één procent. In juni moeten de aandeelhouders besluiten of zij hun aandelen willen verkopen. Als tachtig procent van de aandeelhouders besluit tot verkoop gaat het door.

De Haarlemse PvdA hoopt dat meer gemeenten en provincies overtuigd kunnen worden om af te zien van verkoop, zodat de benodigde twintig procent kan worden bereikt om verkoop tegen te houden. Özcan: "Het wordt steeds duidelijker dat marktwerking zeker niet zaligmakend is en zelfs ontwrichtend kan werken als er niet een vorm van publieke controle op wordt gehouden. Bovendien is onduidelijk of in dit specifieke geval privatisering van quasi collectieve goederen leidt tot voordelen voor de klanten. Overheden moeten daarom de verleiding weerstaan om nu snel te verkopen en met de vaak aanzienlijke opbrengsten daarvan bijvoorbeeld gaten te dichten of ambities te financieren".

Een extra argument om nu niet te willen verkopen is dat de Europese Unie onlangs heeft besloten af te zien van verplichte splitsing van de energieleveranciers en de netwerken. In Nederland is wel gesplitst, maar in de rest van Europa hoeft dat nu niet. Hiermee hebben Nederlandse energiebedrijven niet langer een strategisch belang bij privatisering, waarmee een belangrijk voordeel is vervallen.

In mei wordt het al dan niet verkopen van de NUON-aandelen besproken in de gemeenteraad.

*** EINDE PERSBERICHT ***

Noot voor de redactie/