Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Maatschappelijk innoveren & Groen van Transitieopgave naar Resultaat Inzicht en houvast voor mensen die het verschil willen maken!

In samenwerking met Wageningen Universiteit en WING

Wageningen, 22 - 24 april 2009
Cursusleiding
prof.dr.ir. K. Termeer (Wageningen UR)
dr.ir. H. Smit (WING)

Transitieopgave
In onze omgeving zijn ingrijpende veranderprocessen gaande. Nieuwe verbindingen tussen functies in de groene ruimte, tussen partijen, tussen platteland en stad zijn noodzakelijk om ruimte te scheppen voor een vitale ontwikkeling in maatschappij en leefomgeving. Thema's als behoud en herstel van biodiversiteit, vitaliteit en identiteit van het platteland, ruimte voor water en klimaatverandering kunnen niet worden opgepakt door dingen beter te doen. Ze leggen de uitdaging neer om andere dingen te gaan doen in een continu spanningsveld tussen economische vooruitgang, ecologische draagkracht en welzijn.

Aan de orde zijn weerbarstige opgaven die vragen om ingrijpende veranderingen en soms zelfs om systeeminnovaties om tot een meer duur- zame samenleving te komen. Dit gaat niet vanzelf. Om gericht te veranderen is inzicht nodig in de processen van transities en innovaties. Grote lijnen, visies, enerzijds en kleine stapjes, small wins, anderzijds moeten verbonden worden tot resultaat. Deze cursus over maatschappelijk innoveren ontwikkelt het vermogen van mensen om daarin het verschil te maken.

Veranderprocessen zijn vaak omgeven met veel onzekerheid en creëren tegelijkertijd ook allerlei nieuwe uitdagingen en kansen. Er zijn nieuwe doelen, nieuwe technologieën, nieuwe vormen van organisatie en samenwerking. Er is behoefte aan een overheid die betrokken is en participeert in het proces van maatschappelijke innovatie. Op veel plaatsen wordt geëxperimenteerd, worden nieuwe praktijken ontwikkeld, maar het ontbreekt zowel de organisatoren als de betrokkenen nog vaak aan houvast. En dat terwijl er steeds meer theoretische en praktische inzichten bestaan, waarop u als maatschappelijk innovator kunt terugvallen.

In deze intensieve cursus wordt in een kleine groep de problematiek in de praktijk opgepakt. Zoals bijvoorbeeld het spanningsveld tussen een beleidsmatig besluit over innovaties en het op micro niveau faciliteren, regelen of forceren van de uitvoering. Door in groepsverband te werken aan cases en door getraind te worden gaat u praktische inzichten vertalen in nieuwe handelingsperspectieven. Herkennen van en inzicht in de onderliggende mechanismen, handreikingen en tools om tot impact te komen en effectief omgaan met de eigen stijl van werken staan centraal.

Contact
Informatie
Wageningen Business School
Postbus 226
6700 AE Wageningen

Telefoon en Fax
T +31 (0) 317 484093
F +31 (0) 317 426547

Email
info.wbs@wur.nl