Voicst op vuilniswagen door Sarajevo, Belgrado en Zagreb

16/03/2009 11:18

Booij, Klusman en Van Bruggen

Culturele uitwisseling Nederland en Balkanlanden

Balkan Beats zijn de afgelopen jaren in Nederlandse clubs en concertzalen zeer populair geworden. Maar andersom weet men in de landen van voormalig Joegoslavië nauwelijks wat Nederland op muzikaal en cultureel terrein te bieden heeft. De gemeente Den Haag en het ministerie van Buitenlandse Zaken willen daar met het Roadworks project verandering in brengen. Samen met het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten en het Haags Pop Centrum organiseren zij een reizend cultureel festival in Zagreb, Sarajevo en Belgrado; met medewerking van o.m. Voicst, Natwerk en Mala Vita. De aftrap wordt op 19 maart gegeven in Den Haag bij de cd presentatie van het nieuwe album En Exilio (In Ballingschap) van Mala Vita, in het Paard.

Het Roadworks project doet op 22 april Zagreb aan, op 24 april Sarajevo en op 26 april Belgrado. In elke stad geeft de Nederlandse band Voicst samen met een aantal lokale artiesten optredens in een grote club. Op de middag voorafgaand aan deze optredens tourt Voicst door de steden. Vanuit de laadruimte van een speciaal door kunstenaarscollectief Natwerk omgebouwde vuilniswagen, geven ze op pleinen en drukke straten mini-concerten.

'Everyday I Work On The Road'

Tijdens de mini-concerten in de stad worden in totaal 5000 gratis cd-singles uitgedeeld. Op de cd staat het nummer 'Everyday I Work On The Road' van Voicst. Het is geschreven als liefdesliedje maar het laat zich ook lezen als een tekst over een gedeeld verleden waarmee gebroken is, over de vragen en twijfels die deze breuk met zich meebrengt, over hoe we elke dag (moeten) werken aan onze toekomst en dat we elkaar uiteindelijk op die weg zullen vinden. Deze thematiek is bijna een-op-een toe te passen op de relatie tussen de landen van het voormalige Joegoslavië onderling, maar ook op de relatie met Nederland die voor sommigen nog steeds gekenmerkt wordt door grieven uit het verleden. Behalve de versie van Voicst staat er ook een Servo-Kroatische versie op van Mala Vita. De achterkant van de hoes is een aankondiging voor de grote concerten 's avonds en verwijst naar www.roadworks.fm voor achtergrondinformatie over het project. De single wordt voor het eerst opgevoerd op 19 maart in het Paard in Den Haag door Mala Vita, met een gastoptreden van Tjeerd Bomhof van Voicst.

De reis door de landen van het voormalige Joegoslavië wordt vastgelegd door fotograaf Martijn de Vries. Samen met een geluidsman multimediale reportages van de tour. Deze clips worden bij ieder optreden geprojecteerd op een groot scherm op het podium van de omgebouwde vuilniswagen. Zo wordt het publiek bij de concerten in de verschillende landen met elkaar verbonden en ontstaat er één gedeeld festival. Daarnaast geeft de Danube Foundation in elke stad een workshop waarin de deelnemers hun ideale stad visualiseren. (Zie ook www.roadworks.fm)

Lokale partners

Voor het Roadworks project wordt samengewerkt met lokale partners. Zij zorgen voor de productie en organisatie in de steden die aangedaan worden. Zij onderhouden de contacten met lokale overheden, zorgen voor publiciteit en geschikte zalen en voor goede lokale artiesten. Het streven is om met deze partners een duurzame relatie op te bouwen voor een meer permanente culturele uitwisseling tussen Nederland en de landen van het voormalige Joegoslavië.





http://www.roadworks.fm