Nederlandse Vereniging van Journalisten

Debat over `camjo's'

dinsdag 7 april 2009 | De sectie Omroep organiseert op woensdag 22 april een debat over zogenoemde camjo's, de alleskunners bij omroepen en kranten. Is camerajournalistiek een goede ontwikkeling en wat betekent deze vorm van journalistiek voor de kwaliteit van de reportages? Voor- en tegenstanders komen aan het woord. Debatleider is Caroline van den Heuvel, verslaggever van EénVandaag.

De camerajournalisten zijn de nieuwe alleskunners bij omroepen en kranten. Ze filmen, interviewen, doen het geluid en monteren zelf al hun reportages. Sinds een jaar of vijf werken de meeste regionale omroepen met deze zogenaamde `camjo's'. Ook landelijke omroepen en kranten hebben de camerajournalistiek ontdekt.

De televisiejournalistiek wordt zo sneller, goedkoper en minder log, mede dankzij de voortschrijdende technische mogelijkheden. Maar vraag is wel of dit echt een goede ontwikkeling is. Wat betekent deze vorm van journalistiek voor de kwaliteit van de reportages, zowel in beeld als inhoudelijk? Kan een alleskunner daadwerkelijk alles ... tegelijkertijd?

Met voor- en tegenstanders. Ervaringsdeskundigen en criticasters. Cameramensen die zijn gaan interviewen en interviewers die de camera zijn gaan hanteren.
Debatleider: Caroline van den Heuvel (verslaggever EénVandaag, bestuur Sectie Omroep)

Locatie: RTV Oost studiocomplex, bedrijvenpark `Westermaat Zuid-Oost', Hengelo.
Datum en aanvang: 22 april, 20.00 uur.
Aanmelden: Ingrid Willemsen, via omroep@nvj.nl