Gemeente Valkenswaard

Informatieavond riolering Borkel en Schaft

Informatieavond riolering Borkel en Schaft

De gemeente organiseert op woensdag 22 april aanstaande een informatiebijeenkomst voor bewoners van (een gedeelte van) de Sportparkdreef en van de Schafterdijk en Klein Schaft in Borkel en Schaft over noodzakelijke maatregelen aan de riolering onder een deel van de Sportparkdreef en nabij de Schafterdijk. De bijeenkomst begint om 19.30 uur in het Dorpshuis aan de Dorpsstraat 55 in Borkel en is ook toegankelijk voor andere belangstellenden.

Waarom rioleringsmaatregelen?

Waterschap De Dommel stelt eisen aan gemeenten op het gebied van de bergingscapaciteit van het riool. De riolering in Borkel en Schaft voldoet op dit moment niet aan de eisen van het Waterschap. Er moeten rioleringsbuizen met een grotere doorsnede (en dus grotere waterbergingscapaciteit) komen onder het gedeelte van de Sportparkdreef vanaf de kruising met de Dorpsstraat tot aan de bocht bij nummer 27 (= clubgebouw Jong Nederland).

Om bij grote regenval de overloop van het rioleringswater tijdelijk te kunnen opvangen moeten er ook twee ondergrondse bergbezinkleidingen komen. Eén is gepland in de bocht van de Sportparkdreef nabij nummer 27 en de andere onder het zandpad aan de Schafterdijk tussen huisnummer 18 en 22.

Afkoppeling regenwaterafvoer

In Borkel en Schaft ligt een gemengd rioolstelsel. In zo'n stelsel worden riool- en regenwater via één buis afgevoerd naar de waterzuiveringsinstallatie. Het is echter wenselijk om het (nagenoeg schone) regenwater niet in het riool te laten vloeien, maar rechtstreeks in de grond. Dat is beter voor het grondwaterpeil en levert minder kosten op voor waterzuivering. Waterschap De Dommel heeft afgesproken met gemeenten dat zij bij nieuwe aanleg of vervanging van riolering de hemelwaterafvoer afkoppelen van de riolering. Die afkoppeling geldt zowel voor het regenwater dat op bestrating valt, als voor de waterafvoer via de daken van woningen. Bij bestaande woningen wordt vaak alleen de voorzijde van de daken afgekoppeld omdat het anders te kostbaar wordt.

Voor afkoppeling van daken is uiteraard de toestemming en medewerking nodig van de woningeigenaren.

In Borkel wil de gemeente de afkoppeling van de wegoppervlakte realiseren en van de daken van de woningen aan de Sportparkdreef huisnummers 1 tot en met 19 en 2 tot en met 48.

Ook hierover wordt informatie gegeven op 22 april en aan de betreffende woningeigenaren wordt om medewerking gevraagd.

Herinrichting deel Sportparkdreef

Omdat de straat moet worden opgebroken voor het rioleringswerk, zal de gemeente aansluitend de rijbaan in het genoemde deel van de Sportparkdreef herstraten met gebakken klinkers en worden fietssuggestiestroken aangebracht aan beide zijden van de weg. Daarmee krijgt dit gedeelte van de Sportparkdreef dezelfde inrichting als het overige deel van de straat.

Het is de bedoeling om alle bovengenoemde werkzaamheden dit najaar uit te voeren.

Informatie

De bewoners van de betreffende straten worden per brief uitgenodigd voor de informatieavond op 22 april.

Met eventuele vragen over het voorgaande kunt u terecht bij mevrouw A. de Vries van de afdeling Leefomgeving van de gemeente Valkenswaard. Zij is bereikbaar van maandag tot en met donderdag via telefoonnummer (040) 2083699.