Gemeente Mook & Middelaar


Opening beeldentuin 22 april 2009

Wethouder Karin Peters opent woensdag 22 april om 15.00 uur in het Maaspark te Mook de beeldententoonstelling 2009.

Gastcurator Gonda van der Zwaag heeft het Maaspark dit jaar ingericht met werk van Henk Hesselius, Linda Verkaaik, Herbert Nouwens en Adri de Fluiter.

Henk Hesselius hoort tot de eerste naoorlogse generatie moderne kunstenaars, en wordt wel gezien als de benjamin van de CoBrA kunstenaars. Zijn beelden laten strakke of geometrische vormen zien, opgebouwd uit gelast of gesmeed staal, in zwart en kleur.

Linda Verkaaik werkt zowel twee- als driedimensionaal. Zij noemt zichzelf `beeldhouwer in staal'. In de beeldentuin exposeert zij een viertal stalen beelden, met aansprekende titels als `de tijding' of `pieta'. Haar beeld `koning en vogel', dat ook in de beeldentuin is te zien, is van brons met kleurige emaille vlakken.

Herbert Nouwens maakt grote, fragiele constructies van staal. Hiervoor gebruikt hij bij voorkeur materiaal dat al een leven achter zich heeft en gebutst, gedeukt en geplooid is, door de tijd en het gebruik. Zijn beeld `lucht' staat op een prominente plek op de kade, en geeft een mooie doorkijk naar de overkant van de Maas en spoorbrug.

Adri de Fluiter heeft als slogan `de vlam van de kunst beweegt de wereld'. De vlam staat voor hem symbool voor het spirituele in elke mens. In de beeldentuin staan van zijn hand vijf grote vlammen van staal.