Wereldfototentoonstelling over Duurzaamheid in Eindhoven

16/04/2009 10:38

Stichting Onderneem Duurzaam

Wereldfototentoonstelling over Duurzaamheid in Eindhoven

' Schitterend, maar ook schokkend beeld over Water in de wereld'

EINDHOVEN- De expositie Prix Pictet 2008 met als thema Water geeft aan de hand van honderd foto's van 's werelds topfotografen zowel een schitterend als verontrustend beeld van de hedendaagse aarde. Ze vertelt een veelheid van verhalen over schitterend en bedreigend water, schoon en vuil water, maar ook over smeltend ijs en droge rivierbeddingen. Het laat zowel mooie als verontrustende beelden van onze planeet zien, waar water steeds nauw verbonden is met vraagstukken van duurzaamheid. Daarmee vormt de expositie tevens een dringende oproep om denken en doen te richten op een duurzame toekomst voor onze aarde.

Van woensdag 22 april tot en met vrijdag 29 mei is deze internationale fototentoonstelling te zien in de Hal van het Hoofdgebouw van de Technische Universiteit in Eindhoven.

De Prix Pictet is een jaarlijkse wereldfototentoonstelling over duurzaamheid. De expositie is door de TU/e opgezet in samenwerking met het International Center voor Sustainable Excellence (ICSE), dat in september haar deuren in Eindhoven opent.

Topfotografen

De foto's in deze, eerste expositie zijn gemaakt door topfotografen, waaronder Benoit Aquin en Edward Burtynski. Zij werden allemaal ingezonden voor de prestigieuze fotoprijs, de Prix Pictet. Deze prijs, die focust op duurzaamheid, had als eerste thema Water. Een onafhankelijke jury koos uit een shortlist van 18 fotografen, afkomstig uit de hele wereld, de inzending van Benoit Aquin als winnaar. In oktober 2008 is de prijs in Parijs uitgereikt door de erevoorzitter van de stichting, Kofi Anan.

Expositie in Eindhoven

In Eindhoven worden 100 foto's getoond die zijn geselecteerd uit de werken van de 18 18 genomineerde fotografen: Benoit Aquin, Edward Burtynsky, Jesus Abad Colorado, Thomas Joshua Cooper, Sebastian Copeland, Christian Cravo, Lynn Davis, Carl De Keyzer, Reza Deghati, Susan Derges, Malcolm Hutcheson, Chris Jordan, David Maisel, Mary Mattingly, Robert Polidori, Roman Signer, Jules Spinatsch, Munem Wasif.

Water is essentieel voor het leven op aarde en al even essentieel voor de menselijke cultuur. Schoon drinkwater, veilige kusten, industriële productie en vruchtbare landbouw , dat alles vereist technische beheersing van water. Vaak zijn al deze vormen van watermanagement niet duurzaam opgezet. Op talloze plaatsen stroomt vervuild water vrij weg, dat leidt tot onherstelbare schade van ecosystemen (inclusief de mens zelf). Klimaatverandering heeft direct een weerslag op al het water van de wereld. In sommige gebieden zijn watervoorraden uitgeput en is de grond verdord. Oogsten gaan verloren door aanhoudende droogte terwijl elders, met name in dichtbevolkte rivierdelta's de bevolking geteisterd wordt door krachtiger orkanen en een stijgende zeespiegel. Maar water kan ook een bron van inspiratie en genot zijn, in al zijn verschijningsvormen prachtig, imposant of verstild. Zelfs vervuilde meren en smeltende ijskappen kunnen mooi zijn, ook al is dat een huiveringwekkende schoonheid.

De tentoonstelling is van woensdag 22 april tot en met vrijdag 29 mei te bezoeken in de Hal van het Hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven, vlak bij het station. Toegang is gratis. Op werkdagen van 09.00 - 18.00 uur. Gedurende de weekends van 14.00 - 17.00 uur. Voor openingstijden gedurende feestdagen zie www.tue.nl/sg .





http://www.prixpictet.com