Provincie Overijssel

Inrichtingsplan uiterwaarden bij Deventer klaar

beelddeworp.jpg (1315 Kb)

De afgelopen maanden hebben burgemeester en wethouders van Deventer en Gedeputeerde Staten van Overijssel de laatste hand gelegd aan de inrichting van de uiterwaarden. Deze week hebben beide colleges het inrichtingsplan Ruimte voor de Rivier Deventer projecten vrijgegeven voor een informatie- en consultatieronde van 22 april tot en met 21 mei.

Het inrichtingsplan is gebaseerd op het voorkeursalternatief dat in de zomer van 2008 is vastgesteld en in november 2008 is goedgekeurd door de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. Via verschillende werksessies met betrokken overheden, belangengroepen, eigenaren en omwonenden zijn de uitwerkingen nader vorm gegeven.

Inloopbijeenkomst
Van 22 april tot en met 21 mei kan iedereen kennisnemen van en reageren op het inrichtingsplan. Op woensdag 22 april is er een inloopbijeenkomst in de Mariakerk, Nieuwe Markt 35 in Deventer. Deze begint om 16 uur en duurt tot 21 uur. Daar kan iedereen op zijn eigen tijd binnenlopen om het inrichtingsplan voor de uiterwaarden te bekijken.

Maatregelen
De afgelopen maanden hebben burgemeester en wethouders van Deventer en Gedeputeerde Staten van Overijssel enkele belangrijke knopen doorgehakt over de inrichting van de uiterwaarden. De laatste vraagstukken betroffen met name de inrichting van de omgeving van de Worp, de Zandweerdplas en de Keizers- en Stobbenwaarden. Met de verschillende belanghebbenden in deze gebieden zijn hierover afspraken gemaakt.

Aanlegvoorziening pleziervaart bij de Worp
Bij de Worp voor het IJsselhotel komt een mogelijkheid voor pleziervaartuigen om aan te leggen. Het gaat om enkele plaatsen, zonder overnachtingsmogelijkheden. De aanlegvoorziening wordt gecombineerd met de nieuwe schipbrug, waar het pontje kan aanleggen. Eerder was al besloten de oever van de nieuwe nevengeul een groener karakter te geven dan beoogd in het voorkeursalternatief. Veel mensen vonden de destijds bedachte trappenpartij te massief.

Overeenstemming Zandweerdplas
Met de watersportverenigingen is overeenstemming bereikt over de vorm en inrichting van de Zandweerdplas. De plas wordt aan de noordkant verlengd zodat er een afgeschermd gebied ontstaat waar de roeivereniging kan trainen. De steigers in de plas krijgen een meer compacte vorm, zoals gewenst door de watersportverenigingen. De ingang van de Zandweerdplas blijft op de huidige plek.

Ruimte voor de Rivier
De uiterwaarden bij Deventer moeten worden aangepast om de rivier meer ruimte te geven bij hoogwater. Landelijk zijn hiervoor 39 plekken aangewezen, waaronder twee bij Deventer. Bij de planvorming voor de twee projecten bij Deventer werken de provincie en de gemeente nauw samen. Het rijk wil dat de uitvoering van de maatregelen rond 2010 kan starten. Daarvoor moeten de plannen voor de nevengeulen medio 2009 klaar zijn.

In juni wordt het inrichtingsplan afgerond. Naar verwachting zullen Gedeputeerde Staten en burgemeester en wethouders het plan in oktober definitief vaststellen en als advies aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat zenden. Zij is uiteindelijk verantwoordelijk voor het projectbesluit.

Ter inzage

* Het inrichtingsplan ligt ter inzage bij Publiekszaken, Leeuwenbrug 81 en het Gemeentelijk Informatiecentrum in de Openbare Bibliotheek Brink 70 in Deventer, bij de provincie Overijssel en in de gemeentehuizen van Olst-Wijhe en Voorst en is ook te bekijken op www.deventer.nl/uiterwaarden en www.ruimtevoordeijssel.nl.

* Reacties kunnen gestuurd worden aan het Projectbureau Ruimte voor de Rivier Deventer, p/a Dienst landelijk gebied regio oost, postbus 10051, 8000 BG ZWOLLE.