TenneT


Loodzwaar transport van transformator naar Simonshaven

20-04-2009 Op 22 en 23 april vindt een speciaal transport plaats van een 330 ton wegende transformator van TenneT van Spijkenisse naar Simonshaven. De transformator wordt van een schip in de haven van Spijkenisse gehesen, waarna deze op een speciale trailer wordt geladen. Voor dit loodzware transport worden diverse wegen afgesloten en verkeerslichten tijdelijk weggehaald.

Voor het 20 meter lange transport, dat door Mammoet wordt uitgevoerd, worden op de dag van transport op tal van plaatsen verkeersborden en obstakels tijdelijk verwijderd. Zo worden verkeerlicht portalen weggehaald en worden zo'n 1.000 rijplaten gebruikt om de wegen te beschermen. Meteen na het transport worden de aanpassingen in het verkeer weer ongedaan gemaakt.

De transformator is nodig voor het nieuwe schakel- en transformatorstation van TenneT in Simonshaven. Het nieuwe station van TenneT zorgt ervoor dat de geproduceerde elektriciteit in de regio op het landelijke 380 kV-net kan worden ingevoerd en tevens voor een koppeling van het landelijke en het regionale net.

Aan het vervoer van de transformator is een lange tijd van voorbereiding vooraf gegaan. Zo zijn er onder meer afspraken gemaakt met de gemeenten Spijkenisse en Bernisse, Rijkswaterstaat, de provincie Zuid-Holland en het Waterschap. Verder is gezocht naar een optimale route om dit bijzondere transport mogelijk te maken. De transformator wordt naar verwachting eind 2009 in gebruik genomen.