Gemeente Utrecht

Uitreiking prijs beste kinderpersbureau

Utrecht heeft er ruim 100 professionele verslaggevers, volleerde cameramannen en -vrouwen bij. Werken is er voorlopig nog niet bij, want zij zijn tussen de 11 en 12 jaar oud. Leerlingen van basisscholen leerden professioneel interviewen, fotograferen, video's maken, internet toepassen en een eigen kinderpersbureau voor hun school op te zetten. Op woensdag 22 april sluiten ze het project af met een masterclass. Wethouder van der Sluijs reikt de prijs uit voor het beste project. Alle scholen uit de wijk van de winnende school krijgen dezelfde prijs.

De leerlingen die hun school vertegenwoordigden in het leerlingenoverleg van de wijken Ondiep, Zuilen, Hoograven, Staatsliedenbuurt en West konden deelnemen aan mediaworkshops. Ze kregen zij les van professionals en leerden in drie maanden tijd de basisprincipes voor camerawerk en verslaggeving.

De leerlingen kozen samen met de begeleiders de onderwerpen voor hun journalistieke werk. Vaak kozen zij voor het in beeld brengen van opstekers, aanpakken van flopplekken of interviewen van leerkrachten en buurtbewoners. Zij maakten hun creatieve werk voor de eigen school en voor het leerlingenoverleg in de wijk. Zij betrokken andere leerlingen bij hun activiteiten. Op deze manier werd het leerlingenoverleg in de wijk nog actiever, omdat kinderen een stem en een actieve rol kregen in het vergroten van de leefbaarheid en veiligheid van hun buurt.

Met dit project brengt de gemeente Utrecht de wet 'Actief burgerschap en sociale integratie' in praktijk. De gemeente Utrecht zorgde voor de workshops en de apparatuur. Eduniek en Go4media zorgden voor de organisatie en de begeleiding.




Gemeente Utrecht