FNV Bondgenoten

Picket-line bij Aegon voor havenpensioenen

Woensdagochtend 22 april gaan zo'n 150 al dan niet gepensioneerde havenwerkers met een picket-line bij de aandeelhoudersvergadering van Aegon aandacht vragen voor het conflict dat zij met de verzekeringsmaatschappij hebben over hun pensioenen.

Het conflict draait om de vraag van wie honderden miljoenen euro's aan pensioengeld van havenwerkers zijn. Werkgevers en vakbonden in de haven, verenigd in de Stichting BPVH, hebben daarover een geschil met verzekeraar Aegon - die beheert het pensioengeld- en met Optas, de oude eigenaar van het fonds. Inzet van BPVH is, dat de totale waarde van Optas wordt gebruikt voor havenpensioenen - onder andere voor indexatie van de pensioenen - en dat dit geld niet toebehoort aan de aandeelhouders van Aegon. In juni 2007 was Optas EUR1,7 miljard waard.

Zo'n 60 duizend havenwerkers dreigen de dupe te worden van het feit dat Aegon meent dat Optas, sinds het door Aegon is gekocht, toebehoort aan de aandeelhouders van Aegon. Het geld dat Aegon betaalde voor het havenpensioenfonds - EUR 1,3 miljard - ging naar de Stichting Optas, die er culturele en maatschappelijke doelen mee wil steunen. De havenwerkers zijn woedend dat Aegon zijn handen in onschuld wast.

De havenwerkers krijgen woensdag steun van vakbondsmensen uit Australië en de Verenigde Staten. Zij zullen de demonstranten toespreken. Het is uniek dat zij naar Nederland komen om aan de zijde van hun Nederlandse collega's te strijden tegen Aegon. Ook hoofdbestuurder Willem Noordman van FNV Bondgenoten houdt een toespraak.