Novib

Prinses Laurentien schrijft Boek van Belang met prominente Nederlanders

Op woensdag 22 april overhandigt H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden het Boek van Belang aan Staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans tijdens de Feestelijke Afsluiting van Amsterdam Wereldboekenstad. De afsluiting vindt plaats in de Passengers Terminal Amsterdam van 17.30 tot 18.45 uur.
Met het Boek van Belang wordt brede (inter)nationale aandacht gevraagd voor het belang van geletterdheid. Naast Prinses Laurentien leverden circa vijftig prominente Nederlanders een handgeschreven bijdrage aan het boek.

Prinses Laurentien, Beschermvrouwe van Amsterdam Wereldboekenstad, schreef het voorwoord van het Boek van Belang, en overhandigde op 15 januari 2009 het toen nog lege boek aan de Tweede Kamervoorzitter mevrouw G.A. Verbeet. Circa vijftig prominente Nederlanders hebben vervolgens een handgeschreven bijdrage geleverd aan het Boek over het belang van lezen en schrijven (o.a. Minister Plasterk, Job Cohen, Harmen Siezen, Anita Witzier, Vincent Bijlo, Nelleke Noordervliet en Giovanca).

Het Boek van Belang is een gezamenlijk initiatief van Amsterdam Wereldboekenstad, Stichting Lezen & Schrijven en de Global Campaign for Education (GCE).

Amsterdam Wereldboekenstad
Amsterdam draagt sinds 23 april 2008 de UNESCO-titel Wereldboekenstad. Het jaar wordt op 22 april beëindigd met een feestelijke afsluiting in de Passengers Terminal Amsterdam. Een jaar lang presenteerde Amsterdam Wereldboekenstad een uitgebreid programma met als thema Een Open Boek, Een Open Geest. Boeken, lezen en schrijven en vrijheid van uiting stonden centraal.

Maar er was ook aandacht voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Laaggeletterdheid in Nederland
In Nederland zijn anderhalf miljoen mensen laaggeletterd. Wereldwijd kunnen zelfs meer dan 800 miljoen mensen, waarvan tweederde vrouw is, niet lezen en schrijven. Taal en lezen vormen de sleutel tot elkaar, tot de samenleving, tot welzijn, gezondheid en tot het kunnen opkomen voor je rechten. Daarom verdient het belang van geletterdheid brede (inter)nationale aandacht.

Staatssecretaris Zaken Frans Timmermans zal het Boek van H.K.H. Prinses Laurentien in ontvangst nemen om daarmee het internationale belang van de problematiek te onderstrepen.

Lesmateriaal Boek van Belang
De afsluiting van Amsterdam Wereldboekenstad valt samen met de internationale actiedag van de Global Campaign for Education (GCE); met als thema dit jaar literacy. Van het Boek van Belang is een vereenvoudigde uitgave gemaakt die gratis beschikbaar is voor het onderwijs. Daarnaast is lesmateriaal ontwikkeld over laaggeletterdheid. PABO-studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben dit ontwikkeld en geven deze week lessen aan scholen over het thema.

Prinses Laurentien is sinds kort Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO (Special Envoy on Literacy for Development).

De Global Campaign for Education is een wereldwijde campagne voor het recht op goed onderwijs voor iedereen. In Nederland zijn de Algemene Onderwijsbond, CNV Onderwijs, Edukans, ICCO/Kerk in Actie, Oxfam Novib, Plan Nederland en Save the Children Nederland actief in de GCE Nederland.

Finale Amsterdam Wereldboekenstad
Op 22 april neemt Amsterdam Wereldboekenstad afscheid van het publiek met een spectaculaire show op de Kop van het Java-eiland. Vanaf 21.30 uur verzorgt Mécanique Vivante i.s.m. Emisphere en het Nieuw Rotterdams Trombonecollectief een show vol muziek, poëzie en vuurwerk. Het programma is gratis toegankelijk. Beiroet is volgend jaar UNESCO-Wereldboekenstad.

Volledig programma op
www.amsterdamwereldboekenstad.nl