VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 21 april
2009/030/JS

Gezondheidsrisico's vaak niet goed uitgelegd

Er zijn veel risico's die de gezondheid (kunnen) bedreigen. Soms worden ze overschat, soms onderschat. Hoewel kennis over risico's belangrijk is voor bijna elke gezondheidsbeslissing, hebben mensen vaak moeite deze risico's te begrijpen. Daarom pleit prof.dr. Daniëlle Timmermans in haar oratie voor beter toegankelijke en kwalitatief goede informatie over gezondheidsrisico's. Tevens maakt zij zich sterk voor een betere plek in de opleiding van artsen als het gaat om patiënten te leren omgaan met gezondheidsrisico's. Daniëlle Timmermans spreekt de oratie uit bij de aanvaarding van de Hannie van Leeuwen leerstoel Participatie van patiënten en burgers bij gezondheidsbeslissingen bij de afdeling sociale geneeskunde, EMGO Instituut voor onderzoek naar gezondheid en zorg, VUmc.

Onze gezondheid wordt voortdurend bedreigd door verschillende soorten risico's. Het gaat dan bijvoorbeeld om risico's die mensen zelf in de hand hebben zoals ongezond eten, te weinig bewegen, roken. Maar er zijn ook risico's van buitenaf zoals milieurisico's en infectieziekten waarop we minder invloed hebben. Deze gezondheidsrisico's worden door mensen verschillend beleefd. Informatie is essentieel voor het maken van een goede beslissing over hoe hiermee om te gaan. Maar juist deze informatie is niet altijd goed en duidelijk. Zonder toegankelijke en kwalitatief goede informatie kunnen er geen geïnformeerde beslissingen genomen worden. De laatste jaren wordt er meer aandacht besteed aan het duidelijk communiceren van risico's in patiëntenfolders en ander voorlichtingsmateriaal. Toch wordt risico-informatie nog te vaak te ingewikkeld gepresenteerd en wordt er onvoldoende rekening gehouden met hoe zorgconsumenten risico-informatie verwerken. Adequaat informeren over gezondheidsrisico's lijkt laveren tussen de complexiteit van getallen en de vaagheid van verbale omschrijvingen. Daarom pleit prof. Daniëlle Timmermans voor betere en meer toegankelijke informatie.

Daarnaast richt zij zich op onderzoek naar de effectiviteit van risicocommunicatie. Net zoals medische interventies worden onderzocht op effectiviteit, zou dit ook moeten gebeuren met de informatie die zorgconsumenten krijgen. Ook in het onderwijs van artsen in opleiding moet meer aandacht zijn voor het adequaat communiceren van gezondheidsrisico's en het begeleiden van keuzeprocessen van patiënten en cliënten.



VU Medisch Centrum