Gemeente IJsselstein


Ondernemen » Bijstand ondernemers

Financiële ruggensteun voor ondernemers

Datum: woensdag 22 april 2009
Als u tijdelijk te weinig inkomsten uit uw bedrijf heeft om in uw eigen levensonderhoud te voorzien, kunt u een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Dit geldt ook voor ondernemers die moeten investeren om levensvatbaar te blijven en de financiering niet bij een bank voor elkaar kunnen krijgen.

Bedrijfskapitaal
Als u als ondernemer moet investeren om uw bedrijf verantwoord voort te zetten, kunt u een aanvraag doen voor een Bbz bedrijfskrediet. Dit kan alleen als u voor het benodigde bedrijfskrediet ergens anders geen hulp kunt krijgen. Ook voor herfinanciering van bedrijfsschulden kan eventueel een krediet worden verstrekt.

Bedrijfskrediet
Het bedrijfskrediet kan maximaal EUR 178.019,00 bedragen. De looptijd van het krediet is maximaal tien jaar en de rente bedraagt 7%. Mogelijk kan een gedeelte van het krediet worden kwijtgescholden. Deze kwijtschelding kan ook betrekking hebben op de in de eerste twee jaar na kredietverstrekking verschuldigde rente. In dat geval hoeft u een gedeelte van deze rente niet te betalen.

Uitkering levensonderhoud
Als u als gevestigde ondernemer door incidentele oorzaken te weinig inkomsten uit uw bedrijf heeft, kunt u een beroep doen op de Bbz-regeling voor tijdelijke hulp. Hierbij wordt rekening gehouden met uw eigen inkomsten en de inkomsten van uw partner. Deze tijdelijke uitkering wordt als een renteloze lening verstrekt voor de duur van maximaal 12 maanden. Bij uitzondering is verlenging met maximaal 24 maanden mogelijk.

Bbz-regeling
De Bbz-regeling voor tijdelijke hulp is een voorlopige uitkering. Zodra uw inkomen over het jaar waarin de bijstand is verstrekt bekend is, wordt het recht definitief vastgesteld. Als u te weinig bijstand heeft ontvangen, wordt het resterende aan u nabetaald en hoeft u het geleende bedrag niet terug te betalen. Als de lening te hoog is geweest, moet u dat wat door u teveel is ontvangen terugbetalen. Handel snel!
De Bbz is een landelijke regeling en wordt voor de gemeente IJsselstein uitgevoerd door Bureau Zelfstandigen Utrecht. Wanneer u aan ziet komen dat u op korte termijn in financiële problemen komt, aarzelt u dan niet om een afspraak te maken bij het Bureau Zelfstandigen Utrecht. Dit kan via telefoonnummer 030 286 5479. Hoe eerder u contact opneemt, hoe groter de kans is dat u de schade voor u en uw bedrijf kunt beperken.
Meer weten?
Om als ondernemer in aanmerking te komen voor een bedrijfskrediet en/of een uitkering voor levensonderhoud op grond van het Bbz, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Informatie over de Bbz-regeling kunt u vinden op: www.utrecht.nl/bureauzelfstandigen