Provincie Noord-Holland

Noord-Holland voorbeeld bij rampenbestrijding

22-4-2009

In een rapport dat de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) onlangs heeft gepubliceerd, is de provincie Noord-Holland als voorbeeldprovincie voorgesteld. Het onderzoek richtte zich op de belangrijkste operationele taken die een provincie heeft bij rampenbestrijding en crisisbeheersing. Half april is het rapport door minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) aan de Tweede Kamer aangeboden.

Elke provincie beschikt over een provinciaal coördinatieplan. In dit plan staat beschreven hoe de provincie te werk gaat tijdens een ramp of crisis. De Inspectie OOV heeft onderzoek gedaan naar de wijze waarop de provincies zich op een ramp of crisis hebben voorbereid. Goede voorbereiding bestaat niet alleen uit plannen en draaiboeken. Daarom heeft de IOOV tevens het opleiden en oefenen en de daadwerkelijke bereikbaarheid van de provinciale crisisorganisatie onderzocht. Uit het rapport blijkt dat de provincie Noord-Holland haar crisisorganisatie goed op orde heeft om haar bijdrage te leveren bij rampen en crises in Noord-Holland.

Brochure
Al bij de tussenrapportage van het onderzoek in 2007 deed IOOV de aanbeveling aan de overige provincies om het provinciaal coördinatieplan van de provincie Noord-Holland als voorbeeld te nemen. De initiatieven van Noord-Holland om de voorbereiding op de rampenbestrijding verder te versterken en te verbreden naar crisisbeheersing worden gewaardeerd. De brochure Rijksheren in het moderne Crisismanagement van de provincie Noord-Holland noemt de inspectie als waardevol voorbeeld. Aan de hand hiervan zijn samen met de provincie Zuid-Holland zogenaamde bestuurlijke netwerkkaarten crisisbeheersing opgesteld die de bij de crisisbestrijding betrokken diensten en bestuurders kunnen gebruiken.

Oefenen, oefenen, oefenen
Een goede score bij het IOOV-onderzoek betekent natuurlijk niet dat de provincie nu minder werk maakt van de rampenbestrijding. Commissaris van de Koningin in Noord-Holland Harry Borghouts: Naast het zoveel mogelijk voorkomen of beperken van risicos hebben we ook de voorbereiding op de rampenbestrijding als provincie altijd heel serieus genomen. Oefenen, oefenen, oefenen is mijn motto. Dat IOOV ons als voorbeeldprovincie benoemd, is voor ons een extra motivatie om ook in de toekomst tot de beste provincies te blijven behoren als het gaat om een goed voorbereide crisisbeheersing.

Nieuwsredactie