Gemeente Soest

.

Soest kan Zomerschoon de zomer in

22 april

Soest en Soesterberg liggen er een stuk schoner bij dan vorige week. In het kader van de jaarlijks terugkerende actie Zomerschoon hebben afgelopen vrijdag en zaterdag meer dan 3.000 Soesters de handen uit de mouwen gestoken.

Maar liefst 16 van de 20 basisscholen deden dit jaar mee aan Zomerschoon. Ook de buitenschoolse opvang van Villa Kakelbont aan de Driehoeksweg was van de partij. Gewapend met bezems, zakken en grijpers togen de kinderen door de omgeving van hun school en verzamelden honderden zakken zwerfafval.

"Met die grijper vuil opruimen vinden kinderen hartstikke leuk", vertelt Johan Simon, die vanuit De Kwekerij de Zomerschoonactiviteiten voor de scholen coördineert. "..en naast leuk is het opruimen van zwerfafval ook leerzaam.

Met de grijper opruimen vinden kinderen hartstikke leuk

Kinderen zijn oprecht verontwaardigd dat er zoveel rommel op straat wordt gegooid en maken zich er zelf daardoor minder snel schuldig aan."

Johan Simon kijkt terug op een zeer geslaagd Zomerschoon 2009. "Zestien van de twintig scholen, die naast het ruimen van zwerfafval ook andere dingen hebben gedaan in en voor hun schoolomgeving. Kinderen van De Startbaan in Soesterberg hebben bijvoorbeeld tekeningen gemaakt voor de bewoners van De Heijbergh. Ook hebben ze eenjarigen in de bloembakken geplant en de omgeving schoongemaakt. Ook dat is Zomerschoon. Geweldig!"

De Werveling wint de Zomerschoon Wisseltrofee

Een hoogtepunt van Zomerschoon 2009 was de uitreiking van de Zomerschoon Wisseltrofee aan de kinderen van De Werveling.

Voor het oog van een uiterst kritische jury, bestaande uit wethouder Paul Lemmen, Rob Kleinegris (wbt Overhees) en Anita Vreugdenhil (Cultuurpunt Soest) brachten de kinderen in de raadzaal van Soest een prachtig Zomerschoonlied ten gehore.

Met het lied getiteld `Een schone aarde' zongen de kinderen hoe fijn en hoe nodig het is om geen rommel op het gras en op de straat te laten slingeren.

"Het is voor het eerst dat we de wisseltrofee hebben uitgereikt", vertelt wethouder Lemmen. "Scholen zijn van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen maar ook voor de ontwikkeling van de buurt. In het belang van een fijne, schone, gezellige buurt doen scholen vaak zoveel meer activiteiten dan alleen een actie als Zomerschoon.

Met het instellen van de Wisseltrofee willen we scholen vragen om hun inspanningen in de buurt te laten zien aan elkaar en aan heel Soest. Dat kan door een presentatie, maar ook door een act te bedenken of een tentoonstelling te maken.

De zomerschone zaterdag

Na het inmiddels bijna traditionele zomerschoonontbijt op het gemeentehuis vonden ook op zaterdag tal van zomerschone activiteiten plaats. Op initiatief van dbt Soesterberg werd het speelbos aan Apollo compleet uitgekamd; op initiatief van wbt Klaarwater werd in samenwerking met de IVN in Park Honsbergen een vogelwandeling georganiseerd; en op initiatief van wbt Smitsveen vond er voor de Plantage een zwerfafvalwedstrijd met ludieke loterij plaats.

Stichting Balans, een van de organisaties die ook in de voorbereiding van Zomerschoon een actieve rol speelt, zorgde voor de ondersteuning van dbt Soesterberg, wbt Smitsveen en bewoners van een flat aan de Kamperfoeliestraat, die in samenwerking met Portaal nieuwe leefregels voor hun flat op gaan stellen.

Portaal speelde in deze Zomerschoon in drie wijken een grote rol. Naast ondersteuning van de activiteiten in Smitsveen, schilderden medewerkers van Portaal samen met bewoners van De Eng twee van de drie zandbakken in de buurt van het Saenredamplantsoen in vrolijke, felle kleuren. Portaal heeft samen het wbt Soestdijk/'t Hart in de Schaepmanstraat een groots opgezette `knap-je-voortuin-op-actie' gehouden. Alle activiteiten verliepen succesvol.

Eveneens zeer geslaagd was de door een groep actieve moeders uit de Boerenstreek georganiseerde kleedjesmarkt met
zwerfvuilverzamelwedstrijd. Op initiatief van die moeders verzorgde Stichting Scrap uit Rotterdam knutselen-met-afvalworkshops voor kinderen.

Die knutselworkshops werden gegeven in de gratis beschikbaar gestelde knalgele schoolbus van bouwbedrijf Van de Grift, zodat er een mobiele locatie was. Eerst konden kinderen in Soesterberg knutselen, daarna in De Eng en vervolgens reed de bus naar de Boerenstreek.

Kracht van kleinschaligheid

Op in totaal 26 locaties staken bewoners de handen uit de mouwen. De RMN, eveneens een van de zomerschoonorganisatoren, rukte met twee veegwagens uit om daar waar bewoners actief waren gelijk ook de straten te vegen.

"We kijken terug op een zeer geslaagd Zomerschoon", zegt Marcel Wolswijk, die de gemeentelijk projectleider van Zomerschoon is. "Ik wil iedereen dan ook van harte bedanken.

Alle zestien scholen, Villa Kakelbont, de deelnemende wbt's én alle bewoners. Maar ook de drie Soester bedrijven die een zomerschone daad stelden: bakkerij Schat die iedereen op een heerlijk brood trakteerde; bouwbedrijf Van de Grift die met de bus rondreed en Keune Haircosmetics, die voor elke deelnemer een sachetje shampoo en conditioner beschikbaar stelde. Zomerschoon 2009 was een succes.

Samen met de RMN, Eemfors, Portaal, Alliantie en Balans gaan we nu aan de slag met Zomerschoon 2010. En dát wordt een Zomerschoon zoals u nog nooit heeft gezien!"

Kinderen van het Julianaplein knutselden een eigen gouden koets in elkaar.