Gemeente Nijmegen

Zilveren Waalbrugspeld voor Ernst Merks

22/04/2009

Ernst Merks (70) ontvangt dinsdag de Zilveren Waalbrugspeld voor zijn verdiensten voor, onder andere, de bedrijfsvereniging West Kanaaldijk Sluis en Novio Pontis in de afgelopen 20 jaar.

In 1990 heeft Ernst Merks het initiatief genomen tot de oprichting van bedrijvenvereniging West Kanaaldijk Sluis te Nijmegen. Hij werd ook de voorzitter van de bedrijvenvereniging. Vanuit het niets heeft hij met groot enthousiasme een organisatie neergezet waar vele bedrijven zich bij aansloten. De binding tussen de gevestigde bedrijven op het industrieterrein heeft hij op allerlei manieren bevorderd. In 1998 is hij afgetreden als voorzitter en benoemd tot erevoorzitter van de WKS. Van 1994 tot 1996 is hij voorzitter geweest van Stichting Beveiliging WKS. Ook hiervan was hij ook de initiator.

Ernst Merks is in 2004 op basis van zijn kennis en ervaring gevraagd om op het industrieterrein Noordoost Kanaalhaven (NOK) een bedrijfsvereniging op te bouwen. Ook daar heeft hij met zijn nimmer aflatende inzet een goedlopende bedrijvenvereniging opgericht. Ook hiervan werd hij voorzitter. In 2007 is de heer Merks begonnen aan de fusie van beide bedrijvenverenigingen. Dit resulteerde in 2008 tot bedrijvenvereniging TPN-West waarvan wederom hij voorzitter van werd. Op 21 april zal de heer Merks afscheid nemen als voorzitter van de bedrijvenvereniging TPN-West.

Ook landelijk heeft hij zich ingezet voor bedrijventerreinen. In 1997 heeft hij de landelijke Vereniging Collectieve Beveiliging Bedrijventerreinen opgericht en werd tevens voorzitter.

Naast zijn inzet voor de bedrijvenverenigingen heeft de heer Merks zich ook ingezet voor verschillende maatschappelijke instellingen zoals Novio Millennium en Novio Pontis.

Op dinsdag 21 april om 18.30 uur reikt loco-burgemeester Hannie Kunst de Zilveren Waalbrugspeld uit tijdens de Algemene Ledenvergadering van TPN-WEST in het Triavium aan de van Rosenburgweg 2 te Nijmegen. Ernst Merks zal dan voor de laatste keer optreden als voorzitter van TPN-WEST.