RTL Group

Afloop Deventer Moordzaak in 'RTL Exclusief'

De roemruchte Deventer moordzaak komt op woensdag 22 april tot een einde: Ernest Louwes, veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg, komt na een bizar juridisch traject vrij. Zijn straf heeft hij de afgelopen tien jaar uitgezeten, hoewel velen (waaronder Maurice de Hond) heilig in zijn onschuld zijn blijven geloven. Op deze dag staat de crimespecial van John van den Heuvel, 'RTL Exclusief' bij RTL 4, volledig in het teken van deze zaak. John spreekt onder meer met de vrouw van Ernest Louwes, die al die tijd achter haar man is blijven staan. Zij is tien jaar van hun leven samen kwijt door de straf, die met onderzoeksfouten, zwakke bewijzen en verdeeldheid tot stand kwam.

De weduwe Wittenberg werd op 23 september 1999 in haar woning in Deventer vermoord. Twee maanden later werd de accountant van de vrouw, Ernest Louwes, gearresteerd. De hierop volgende 'Deventer moordzaak' kent een bizar verloop met verschillende juridische wendingen. In eerste instantie werd Louwes door de rechtbank in Zwolle vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde hem echter tot twaalf jaar cel. In maart van 2008 besluit de Hoge Raad dat de Deventer moordzaak niet wordt heropend.

Volgens Maurice de Hond is Louwes onschuldig en is een ander de dader. In een kort geding dwong De Hond verwijdering van de grafsteen af omdat volgens hem het moordwapen, een mes, daar verborgen kon zijn. Het constant aanwijzen van 'de klusjesman' als dader heeft uiteindelijk tot gevolg dat De Hond door de rechter is veroordeeld deze vorm van smaad te staken. In een civiele procedure is hij veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding.

Uitzending RTL 4: woensdag 22 april, tussen 21.30 en 23.00 uur
---

Noot aan de redactie: Voor meer informatie en/of interviews kunt u contact opnemen met Jaap Paulsen, RTL Nederland, via tel: 035 6718879 of jaap.paulsen@rtl.nl. U kunt daarnaast ook onze website www.pressroomrtlnederland.nl bezoeken.