RTL Group

Eerste interview vrijgelaten Ernest Louwes in 'RTL Exclusief'

Na een bizar juridisch traject en een gevangenisstraf van in totaal acht jaar, komt vandaag Ernest Louwes vrij. De accountant werd in eerste instantie vrijgesproken maar later veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg, beter bekend als de Deventer moordzaak. Vanwege de vele juridische wendingen en grote verdeeldheid, bleef de zaak onder de aandacht, hetgeen voor Louwes zelfs tot een spreekverbod met de media leidde. Vandaag, op de dag van zijn vrijlating, is hij weer vrij om te spreken. Zijn eerste interview is met John van den Heuvel voor de crimespecial RTL Exclusief, vanavond te zien bij RTL 4.

Na drie jaar verbreekt Louwes het opgelegde stilzwijgen. Hij geeft zijn mening over zijn tegenstanders en over de mensen die in zijn onschuld zijn blijven geloven, waaronder Maurice de Hond en zijn vrouw (die ook in de uitzending aan het woord komt). Hij blikt terug op zijn detentieperiode en op de haperende aanpak van Justitie in de Deventer moordzaak. Ook gaat Louwes in op de klusjesman-theorie en kijkt hij vooruit naar hoe hij de rest van zijn leven wil invullen.

De weduwe Wittenberg werd op 23 september 1999 in haar woning in Deventer vermoord. Twee maanden later werd de accountant van de vrouw, Ernest Louwes, gearresteerd. De hierop volgende 'Deventer moordzaak' kent een bizar verloop met verschillende juridische wendingen. In eerste instantie werd Louwes door de rechtbank in Zwolle vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde hem echter tot twaalf jaar cel. In maart van 2008 besluit de Hoge Raad dat de Deventer moordzaak niet wordt heropend.

Uitzending RTL 4: woensdag 22 april, tussen 21.30 en 23.00 uur
---

Noot aan de redactie: Voor meer informatie en/of interviews kunt u contact opnemen met Jaap Paulsen, RTL Nederland, via tel: 035 6718879 of jaap.paulsen@rtl.nl. U kunt daarnaast ook onze website www.pressroomrtlnederland.nl bezoeken.