Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Bewoners en portefeuillehouder in discussie over Langegeer

De Langegeer is al enige tijd onderwerp van gesprek in Vreewijk. Sinds 2005 werkt de deelgemeente aan een herinrichtingsplan voor de singel. Dit is nodig om de Langegeer een beter aanzicht te geven en meer ruimte te maken voor wateropvang zodat bewoners geen overlast hebben bij hoosbuien.

Ongeveer vijftien bewoners boden portefeuillehouder Mieke van der Graaf donderdag 588 handtekeningen aan tegen de plannen voor de Langegeer. Deze bewoners willen niet dat de Langegeer wordt verbreed en dat er bomen worden gekapt. Zij vinden dat de deelgemeente naar alternatieven moet zoeken voor de wateropvang. Bewoners stellen verder dat de herinrichting van de singel het historisch karakter van het tuindorp Vreewijk aantast. Om daar duidelijkheid over te krijgen heeft de portefeuillehouder het plan voorgelegd aan Rijksmonumenten en Bureau Monumenten van de gemeente Rotterdam. Zij brengen op korte termijn advies uit.

Mieke van der Graaf heeft begrip voor de acties van de bewoners maar deelt niet hun standpunt. Ze tekent ook aan dat bewoners al vanaf 2005 zijn geïnformeerd over het singelplan. Veel van hun wensen zijn ook in het huidige plan verwerkt. Zo blijven de parkeerplaatsen langs de singel behouden en worden minder bomen gekapt dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Bij het kiezen van de bomen die worden gekapt is ook niet ondoordacht te werk gegaan. Zo zijn bomendeskundigen van Gemeentewerken ingeschakeld. Zij hebben aangegeven dat . sommige bomen moeten wijken omdat ze te oud zijn of nooit kunnen uitgroeien tot een stevige volwaardige boom. Daarnaast zullen een aantal bomen helaas moeten wijken omdat de singel wordt verbreed.

De portefeuillehouder heeft toegezegd dat de bewoners worden geïnformeerd over het definitief plan van de Langegeer.

Langegeer
(Foto: deelgemeente Feijenoord)