KNSB

Shorttrack op weg naar 2014
publicatie: 22-4-2009

KNSB start Jong Oranje-team en Opleidingsploeg shorttrack

Shorttrack is een schaatsdiscipline, die zich steeds verder ontwikkelt binnen de KNSB. De sport groeit in prestatieniveau en populariteit. Naar aanleiding van de recente successen, zoals de drie olympische nominaties, podiumplaatsen voor de relayteams op het EK, een 7e plaats op het WK en een 6e plaats op het WK teams voor de damesploeg, zal de KNSB zich steeds meer focussen op deze discipline.

In het seizoen 2009-2010 zullen de volgende rijders deel uitmaken van de Nationale Shorttrack Training Selectie (NTS)

Heren
Daan Breeuwsma
Niels Kerstholt
Sjinkie Knegt
Rudy Koek
Ingmar van Riel
Freek van der Wart

Dames
Jessica Ausma
Annita van Doorn
Sanne van Kerkhof
Liesbeth Mau-Asam
Jorien ter Mors
Maaike Vos

Om continuering van het succes op Topsportniveau te bewerkstelligen, zal er vanuit de KNSB nog meer aandacht gericht worden op talenten. De eerste stap in het verder professionaliseren van het shorttrack is om een kleine groep talenten centraal te laten trainen in Heerenveen, waarbij ook combinaties met de NTS worden gemaakt. Deze ploegen heten Jong Oranje en de Opleidingsploeg.

Hiervoor zijn voor het seizoen 2009-2010 de volgende talenten uitgenodigd:

Jong Oranje
Koen Hakkenberg
Jeroen Sonneveld
Jan-Ebele van der Ree
Christiaan Bökkerink

Opleidingsploeg
Yara van Kerkhof
Margriet de Schutter
Björn Postma

John Monroe is ook komend seizoen trainer/coach van de NTS-groep, terwijl Dave Versteeg jong Oranje en de Opleidingsploeg voor zijn rekening zal nemen.

Naast de start van een Jong Oranje-team en een Opleidingsploeg zal de KNSB voor zowel de C- als de B-junioren, in samenwerking met de gewesten, extra investeren in talenten in de regio. Dit zal gebeuren in de vorm van een Talentengroep voor B-junioren en een C-junioren groep. Deze groepen zullen een aantal maal per jaar gezamenlijk trainen, waarbij ook combinaties met de NTS kunnen worden gemaakt. Hierdoor zal het totale prestatieniveau van het shorttrack in Nederland verhoogd worden.