CNV Onderwijs


22 april 2009

Aankondiging FOCUS brochures en peiling

Categorie: Basisonderwijs

Twee brochures over Vroegschoolse educatie
In het kader van het ondersteuningstraject bij de Agenda Focus op vroegschoolse
educatie zijn twee nieuwe brochures uitgekomen. In opdracht van OCW voert Oberon dit ondersteuningstraject uit in nauwe samenwerking met de onderwijsorganisaties.

In de brochure `Hoe eerder hoe beter' met bijdragen uit het veld, leest u over de kracht van vroegschoolse educatie voor kinderen met risico op achterstanden.
De brochure `Overzicht financiën Vroegschoolse Educatie' biedt u inzicht in de vanuit het Rijk beschikbaar gestelde middelen voor vroegschoolse educatie en de veranderingen in de geldstromen rond VVE sinds 2006.
Elk bestuur dat OAB-middelen ontvangt een exemplaar van beide brochures. De brochure "Hoe eerder hoe beter is verzonden aan alle scholen die gewichtengeld krijgen.

FOCUS-enquête: doet u al mee?
Om met het ondersteuningstraject zo goed mogelijk aan te sluiten op de behoeften bij schoolbesturen en scholen is een enquête uitgezet. Sinds begin april kunnen scholen en schoolbesturen een digitale vragenlijst invullen over vroegschoolse educatie.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Oberon in opdracht van het ministerie van OCW. Het doel van de vragenlijst vroegschoolse educatie is een algemeen beeld te krijgen van de stand van zaken omtrent vroegschoolse educatie en zicht te krijgen op eventuele knelpunten en ondersteuningsbehoeften van scholen en schoolbesturen.

Voor het onderzoek zijn alle schoolbesturen die scholen met OAB-middelen onder hun beheer hebben en een steekproef van deze scholen via een brief benaderd. De vragenlijst is alleen in te vullen door scholen en schoolbesturen die deze brief hebben ontvangen.

Bent u uitgenodigd en heeft u de vragenlijst nog niet ingevuld, dan verzoeken wij u vriendelijk dit alsnog te doen. Dit duurt gemiddeld 10 minuten. De digitale vragenlijst is nog toegankelijk tot en met woensdag 13 mei 2009.

Meer informatie
Meer informatie over deze brochures en over de enquête vindt u bij het "laatste nieuws" op
www.focusvroegschool.nl. Daar vind u een link naar de vragenlijst en kunt u de brochures ook downloaden.

Projectorganisatie
De ondersteuning van schoolbesturen en scholen bij de Agenda `Focus op vroegschoolse educatie' wordt uitgevoerd door het onderzoeks- en adviesbureau Oberon te Utrecht. De coördinatie is in handen van een projectgroep met als leden:
Wendy de Geus, Oberon, projectleider
Ron Davids, Bond KBO, lid projectgroep namens de gezamenlijke onderwijsorganisaties
Jo Kloprogge, zelfstandig adviseur en lid van de projectgroep
---