FloraHolland


FloraHolland koerst op verlaging ketenkosten

Nederland moet als internationale draaischijf aantrekkelijker en goedkoper

FLORAHOLLAND, 22 april 2009 (persbericht) - FloraHolland stelt de begroting voor dit jaar bij en neemt vooral structurele maatregelen om de ketenkosten ook op langere termijn te verlagen. Lagere ketenkosten zijn nodig om Nederland als internationale draaischijf aantrekkelijk en betaalbaar te houden. De veiling wil haar systeem goedkoper maken en haar eerder geformuleerde efficiencydoelstelling realiseren door verder te virtualiseren, het kwaliteitsbeleid te versterken en de flexibiliteit te vergroten. Voor 2009 verlaagt FloraHolland de kosten met 15 miljoen euro. Ook neemt zij genoegen met een lager bedrijfsresultaat en lagere investeringen. Gedwongen ontslagen worden vermeden. De effecten van de maatregelen zullen merkbaar zijn bij kwekers, klanten en medewerkers.

Aanvoervolume en prijzen lager
Eerder dit voorjaar stelde FloraHolland de oorspronkelijke begroting voor 2009 met ruim 10 miljoen euro naar beneden bij. Uitgangspunt toen was een omzetdaling van 6 procent vergeleken met 2008. Op basis van de huidige omzetontwikkeling houdt de veiling er rekening mee dat in 2009 de omzet 10 tot 12 procent daalt (ten opzichte van 2008) door een lager aanvoervolume en lagere prijzen. 2010 laat geen significante verbetering zien, zo luidt de verwachting.
Voor 2009 wordt de totale besparingsdoelstelling verhoogd tot 15 miljoen euro. Daarom wordt er, naast de eerdere bezuiniging van ruim 10 miljoen euro, 4 miljoen euro additioneel bespaard op algemene kosten en loonkosten. De coöperatie beoogt met deze maatregelen dit jaar een bescheiden positief bedrijfsresultaat te realiseren, dat aanmerkelijk lager zal zijn dan de oorspronkelijk begrote 10 miljoen euro. Met de extra kostenbesparingen blijft de veiling in de pas lopen met ontwikkelingen in de markt.

Goedkoper en beter door structurele maatregelen Naast korte termijnbesparingen neemt FloraHolland ook structurele maatregelen om de marktplaatsfunctie en het gebruik daarvan door gecommitteerde ketenpartners versneld goedkoper en beter te maken. Deze maatregelen geven verdere uitvoering aan de strategische visie in het licht van de huidige marktontwikkelingen. Daarmee wordt al in 2010 een behoorlijk herstel van het exploitatieresultaat gerealiseerd, wat belangrijk is voor het financiële fundament van de marktplaats. De maatregelen betreffen:

- het versneld inzetten van beeldveilen en het stimuleren van digitale transactievormen

- het verscherpen van het kwaliteitsbeleid

- het meer flexibel inzetbaar maken van de eigen logistieke operatie en

- het verder centraliseren van concernbrede functies. Kosten en investeringen die geen directe bijdrage leveren aan deze maatregelen of de continuïteit van de primaire processen, worden in belangrijke mate gekort.
Een belangrijk uitgangspunt blijft het vermijden van gedwongen ontslagen.

Beeldveilen en betrouwbare informatie in versnelling FloraHolland kiest voor versneld doorvoeren van beeldveilen, omdat dit zowel voor kostenverlaging als voor kwaliteitsverbetering zorgt. Tegelijk met beeldveilen wordt ook de betrouwbaarheid van informatie verder verhoogd. Extra keurkosten worden aan veroorzakers doorbelast. Aanvoerders met een betrouwbare kwaliteit worden beloond met een betere plaats in de veilvolgorde. Digitale transactievormen worden gestimuleerd.
In gesprekken met de coöperatieleden, de handel, de medezeggenschapsorganen en de vakbonden worden de maatregelen de komende periode verder uitgewerkt.
FloraHolland gaat met deze veranderingen de toekomst als slanke, scherpe organisatie tegemoet, met een goede dienstverlening voor kwekers en klanten, een verder versterkte marktplaats, optimale prijsvorming en lagere kosten.