Politie Haaglanden

Persberichten 22 april

Haaglanden, 22-04-2009

Trage zakkenroller
Den Haag - Een poging om een portemonnee te rollen uit de jaszak van een 23-jarige man uit Spanje mislukte in de nacht van dinsdag 21 op woensdag 22 april om 01.02 uur. Toen de Spanjaard op de Zuidwal de portemonnee van een 54-jarige man uit Den Haag stal, voelde de Hagenaar dit. Getuigen renden gelijk achter de zakkenroller aan, haalden hem in en alarmeerden de politie. De man is meegenomen naar het politiebureau.

Jonge graffitispuiters op heterdaad betrapt
Den Haag Politieagenten betrapten dinsdagmiddag rond 13.30 uur twee 15-jarige jongens en een 16-jarige jongen terwijl zij graffiti aanbrachten op een viaduct aan het Van Weerden Poelmanpad. De agenten kregen de jongens in het oog en sloten hen in. Toen één van de jongens de agenten opmerkte en het op een rennen zette, kon hij hierdoor geen kant meer op. Het drietal werd in de kraag gevat en overgebracht naar een politiebureau. Daar werden hun ouders op de hoogte gesteld. De drie minderjarige Hagenaars kregen een verwijzing naar HALT.

Jongen aangehouden na rijden zonder helm
Den Haag Een 15-jarige jongen is op dinsdag 21 april om 16.10 uur aangehouden. De jongen reed op de De Savornin Lohmanlaan op een bromfiets zonder helm. Toen hij de politieauto zag keerde hij om en raakte daarbij in een slip. Hij ging er vervolgens vandoor, maar werd op de Lupinneweg aangehouden. Hij is meegenomen en kreeg een proces-verbaal voor het rijden zonder geldig rijbewijs en zonder helm.

Twee keer zo snel
Den Haag Een 23-jarige Hagenaar lapte dinsdag 21 april omstreeks 11.20 op de Professor B.M. Telderweg de toegestane snelheid van 50 km/u aan zijn laars. Bij een lasersnelheidscontrole bleek dat de man 105 km/u (gecorrigeerd 101 km/u) reed.
Zijn rijbewijs werd direct ingevorderd.

Brand in de woning
Den Haag In een woning aan het Willem Dreespark heeft dinsdag 21 april omstreeks 14.40 uur brand gewoed. Gealarmeerde agenten kregen van omstanders te horen dat de 54-jarige bewoner nog binnen was. De man wist zich op eigen kracht in veiligheid te brengen. Omdat de man ervan verdacht wordt de brand te hebben veroorzaakt, is hij aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het bureau. Nadat de brandweer de brand had geblust, is de woning verzegeld. De Technische Recherche stelt een onderzoek in naar de exacte oorzaak van de brand.

Man aangehouden voor mishandeling
Den Haag Na een melding dat een 27-jarige Hagenaar zijn 21-jarige vriendin zou hebben geslagen, heeft de politie op 21 april omstreeks 18.00 uur de Hagenaar als verdachte van mishandeling aangehouden. De politie treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren.

Achtervolging eindigt met aanrijding
Den Haag Een achtervolging van een motorrijder eindigde dinsdag 21 april rond 22.44 uur op het Noordland met een aanrijding tussen de motorrijder en een politievoertuig. De politie zette de achtervolging in toen de 20-jarige Haagse motorrijder een stopteken negeerde en ervandoor ging. Daarvoor had de Hagenaar al verschillende verkeersovertredingen begaan, zoals het negeren van rood licht en tegen de richting van het verkeer in rijden. De achtervolging ging door verschillende Haagse straten en eindigde toen de motorrijder zichzelf klem reed op het Noordland. Bij een poging om te keren botste hij op de politieauto. De Hagenaar is met een gebroken scheenbeen naar het ziekenhuis vervoerd. De agenten die in de politieauto zaten, kwamen met de schrik vrij. Na onderzoek bleek dat de motorrijder niet in het bezit was van een geldig rijbewijs.

Een stinkende zaak
Voorburg Een vreemde geur en een gedeeltelijk openstaande deur van een woning aan de Arembergelaan vormden op dinsdag 21 april omstreeks 07.15 uur voor een Voorburger de aanleiding om de politie te bellen. De politie stelde direct een onderzoek in, maar trof niemand in de woning aan. Wel stuitten de politieagenten op een hennepkwekerij. Er was al geoogst, zodat er uitsluitend apparatuur en 422 hennepplanten zonder toppen werden aangetroffen. Alles is in beslag genomen en vernietigd. De politie onderzoekt wie er verantwoordelijk is voor de kwekerij.
Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Politie maakt einde aan geluidsoverlast
Voorburg Een 31-jarige Voorburger veroorzaakte op dinsdag 21 april vanaf 19.00 uur veel overlast in zijn woning. De man verliet op dat tijdstip zijn woning aan de Koningin Wilhelminalaan, maar nam niet de moeite om de volumeknop van zijn radio terug te draaien. Omstreeks
01.15 uur werd de luide muziek de omwonenden teveel, waarna zij de politie belden. Die verschafte zich de toegang tot de woning, waarna de radio in beslag genomen werd. Omstreeks 02.00 uur verscheen de Voorburger op het politiebureau. Hij kreeg een proces-verbaal. Zijn radio kreeg hij niet terug.

Auto over de kop
Wassenaar Bij een aanrijding op de Zijdeweg dinsdag 21 april omstreeks 11.00 uur sloeg een auto over kop. Een 45-jarige automobilist die in de richting van Leiden reed, kon een 50-jarige automobiliste uit Lisse niet meer ontwijken. Niemand raakte gewond. De beide voertuigen liepen forse schade op. De politie onderzoekt de aanrijding.

Aangereden op zebrapad
Rijswijk Een 69-jarige voetganger uit Den Haag raakte dinsdag 21 april op de Haagweg gewond toen hij werd aangereden door een automobilist. Het slachtoffer liep op het zebrapad toen een automobilist hem over het hoofd zag en de man aanreed. Daarna reed de tot nu toe onbekende automobilist door. Het slachtoffer is met letsel aan zijn schouder overgebracht naar een ziekenhuis. De politie onderzoekt de aanrijding.

Bellen en teveel op
Wassenaar Politieagenten controleerden woensdag 22 april omstreeks 00.10 uur op de Wittenburgerweg een 36-jarige automobilist uit Voorburg die mobiel belde. De Voorburger bleek ook te rijden onder invloed. Hij moest blazen en blies 505 ugl. Met een tijdelijk rijverbod, een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en een bekeuring voor mobiel bellen verliet de man het politiebureau. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 ugl of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Veel schade, geen gewonden
Westland/Wateringen Op de Wippolderlaan vond dinsdagmorgen rond 07.30 uur een flinke aanrijding plaats. Ongeveer honderd meter na de kruising met de Erasmusweg botsten 5 autos op elkaar. Mogelijk heeft één bestuurder geremd voor een overstekend dier. De bestuurder van de auto erachter kon gelukkig nog op tijd remmen. Helaas gold dit niet voor de vier autos daar weer achter; zij botsten door de plotselinge noodstop op elkaar. De betrokken autos liepen veel schade op, er raakte er niemand gewond.

Geslaagd!
Westland/Monster Politieagenten namen dinsdag 21 april het landelijke fietsexamen van Veilig Verkeer Nederland af bij basisschoolleerlingen uit groep 8. Ruim 160 leerlingen van plaatselijke basisscholen slaagden voor het praktijkexamen en ontvingen hiervoor een certificaat.

Twee mannen aangehouden voor computervredebreuk Delft Twee mannen van 30 en 27 jaar, beiden afkomstig uit Duitsland, zijn op dinsdag 21 april om 18.30 uur aangehouden op de Spoorsingel. De mannen worden ervan verdacht illegaal te hebben ingelogd op een computer in de omgeving. De twee werden zittend in een geparkeerd staande auto, met Duits kenteken, aangetroffen met een laptop die was ingelogd op het internet van iemand anders. Tijdens het doorzoeken van de kleding werden nog twee wikkels met vermoedelijk cocaïne aangetroffen. Beide mannen zijn ingesloten.

Vrouw gewond na aanrijding
Delft Een 68-jarige vrouw uit Delft is op dinsdag 21 april gewond geraakt na een aanrijding. De vrouw werd in de Phoenixstraat liggend op de grond aangetroffen en vertelde door een bus van Connexxion te zijn aangereden. Zij is met letsel aan haar knie vervoerd naar het Reinier de Graaf ziekenhuis. Naar de toedracht van de aanrijding wordt een onderzoek ingesteld.

Oudere dame gewond na aanrijding
Delft Een 73-jarige vrouw uit Delfgauw raakte dinsdag 21 april om 14.50 uur gewond na een aanrijding op de Kanaalweg. De vrouw was met haar bromfiets in aanrijding gekomen met een 23-jarige man op een bromfiets uit Den Haag. Vermoedelijk hebben zij elkaar beiden niet gezien. Het gevolg was een aanrijding waarbij de Dellfgauwse vermoedelijk een hersenschudding en een hoofdwond opliep. Zij is door ambulancepersoneel vervoerd naar het Reinier de Graaf ziekenhuis.