Stichting Internet Domeinregistratie Nederland

SIDN draagt bij aan ontwikkeling name server software BIND 10

22/04/2009
Arnhem, 22 april 2009 - SIDN, de .nl-registry, heeft een contract ondertekend met het Internet Systems Consortium (ISC; www.isc.org) voor het leveren van een financiële bijdrage aan de ontwikkeling van BIND10. BIND is mondiaal de bekendste software voor name servers, de servers die domeinnamen vertalen naar IP-adressen. De huidige versie van BIND, versie 9, bestaat al een tiental jaren. Doordat het internet in die tijd sterke ontwikkelingen heeft doorgemaakt, is er ook veel veranderd in gebruikerseisen, software technologie en computerarchitectuur. BIND10 zal een modulaire opbouw kennen om de mogelijkheden van het benutten van open source te vergroten en een aantal tekortkomingen op te heffen.

BIND wordt ontwikkeld door ISC (Internet Systems Consortium), een not-for-profit organisatie die via zelfregulering en zelforganisatie gericht is op de verdere ontwikkeling van het internet. ISC brengt BIND uit als open source freeware en steunt daarmee mondiaal grote en kleine registries en registrars. Een recent onderzoek schat dat ca. 70% van de publieke name servers gebruik maakt van BIND, alleen al voor .com en .net draaien ruim 8 miljoen servers op BIND. Daarmee is het een van de essentiële componenten van de infrastructuur van het internet.

Vele partijen zullen, net als bij de ontwikkeling van vorige versies, bijdragen aan de ontwikkeling. Verschillende partijen vanuit de ccTLD sector hebben al een sponsorcontract getekend, waaronder AFNIC, DENIC, CIRA, JPRS, Nominet en SIDN. Om de voortgang en kwaliteit van het project te bewaken zal een stuurgroep worden ingericht, waar SIDN deel van zal uitmaken.

Roelof Meijer, Algemeen Directeur SIDN: "De getallen geven wel aan hoe belangrijk BIND is voor het internet. Doordat men nu weer "terug naar de tekentafel" moet voor versie 10, is het de verwachting dat de doorlooptijd maximaal zo'n vijf jaar wordt. De ontwikkeling gaat daardoor gepaard met een forse investering. Onze committering aan dit project zal afhankelijk zijn van voortgang en de kwaliteit van het werk de komende jaren. Financiering van de ontwikkeling van BIND10 past bij onze strategie om bij te dragen aan de ontwikkeling van standaarden en aan een veilig en betrouwbaar internet en een onafhankelijk DNS."

Zie ook: www.isc.org/bind10