CDA

Corien Wortmann: CDA tegen protectionistische beperkingen voor wegvervoer in Europa

De Europese beperkingen voor het wegvervoer zijn protectionistisch en slecht voor het milieu. Het CDA zal daarom tijdens de stemming morgen in Straatsburg tegen dit voorstel stemmen, aldus CDA-Europarlementariër Corien Wortmann. "De voorgestelde beperkingen zijn in hoge mate symboolpolitiek in crisistijd".

Eerder had het Europees Parlement zich nog uitgesproken voor volledige openstelling van de markt in 2014, maar daar was vandaag helaas geen meerderheid meer voor. Wortmann is blij dat het CDA-minister Eurlings wel is gelukt om de bilaterale overeenkomsten in de Benelux te handhaven. Dit betekent dat Nederlandse vervoerders in België wel onbeperkt mogen rijden.

Corien Wortmann: "De economische crisis heeft roet in het eten gegooid. De Europese landen hebben koudwatervrees gekregen en durven deze marktopening niet aan. Dit zorgt voor lege ritten en komt het milieu niet ten goede. Het is bovendien slecht nieuws voor het Nederlandse wegvervoer, dat nu nog steeds niet weet waar het aan toe is."

Wortmann: "Handhaving van deze wetgeving lijkt op voorhand een âmission impossibleâ. Het is oncontroleerbaar om voor elke vrachtwagen bij te houden of die op tijd weer de grens is overgegaan. Dat vergt een leger controleurs".

De beperkingen houden in dat Nederlandse vervoerders in het buitenland nog slechts drie ritten per week mogen rijden en daarna eerst weer terug moeten naar Nederland, of de vrachtwagen nu vol is of niet. Voor het rijden naar andere landen moet een administratie worden bijgehouden.

---