Waterschap Regge en Dinkel


de bus

Waterschapsbelasting binnenkort bij u in de bus

Publicatiedatum : 22 april 2009

Per 1 januari 2009 is de nieuwe Waterschapswet in werking getreden. Met het vaststellen van deze wet is een nieuw belastingstelsel voor waterschappen van kracht. Als gevolg hiervan wijzigt de hoogte van de waterschapsbelasting voor burgers en bedrijven. De belastingaanslag Watersysteemheffing wordt de komende week en in de periode daarna door Lococensus verzonden.

De watersysteemheffing verschilt per huishouden.Eigenaren van woningen en gebouwen betalen de watersysteemheffing `gebouwd'. Grondeigenaren betalen de watersysteemheffing `ongebouwd'. Daarnaast zijn natuureigenaren toegevoegd als nieuwe categorie belastingplichtige. Natuureigenaren betalen de watersysteemheffing `natuur'.

Wat doet Regge en Dinkel met uw belastinggeld?
Het waterschap Regge en Dinkel werkt aan een goed leef- en watermilieu voor iedereen. Zo houden wij het grondwater en het water in rivieren, beken en sloten in Twente op peil. Bovendien bereiden we Twente goed voor op de klimaatverandering. Hierdoor kunnen agrariërs nu en in de toekomst hun gronden goed gebruiken voor de landbouw en zijn natuurgebieden niet te nat of te droog. Ook houden de inwoners van het buitengebied, dorpen en steden droge voeten en kunnen ze veilig wonen en werken. Daarnaast zuiveren we het afvalwater, waardoor het water in de sloten, beken en rivieren schoon is. Onze medewerkers zijn dagelijks in de weer met gemalen en stuwen, het maaien van slootkanten en baggeren van beken en rivieren. Verder maken we in steden en dorpen beken weer zichtbaar en dragen we bij aan een prettige leefomgeving.

Verschuiving van lasten
Vroeger was het waterbeheer vooral afgestemd op de agrarische belangen en betaalden de agrariërs ook het merendeel. Tegenwoordig verricht het waterschap steeds meer werkzaamheden in het belang van inwoners van dorpen en steden. Daarom heeft er een verschuiving van de lasten plaatsgevonden tussen de diverse groepen van belastingbetalers. Meer of minder gaan betalen, hangt af van de persoonlijke situatie. Het waterschapsbestuur kan besluiten om voor enkele specifieke categorieën een gedifferentieerd tarief watersysteemheffing vast te stellen. Zo hanteert het waterschap Regge en Dinkel voor openbare verharde wegen een tarief van 200% van het tarief ongebouwd. Voor waterbergingsgebieden die op de waterschapslegger staan, geldt 75% korting ten opzichte van het tarief ongebouwd.

Hoe komt de aanslag tot stand?
Het beheren van de kwaliteit en het peil van water kost geld. Iedereen binnen het waterschapsgebied betaalt daar aan mee: burgers, (landbouw)bedrijven en natuureigenaren. De kosten worden verdeeld over deze groepen en de hoogte van de aanslag wordt vastgesteld door het waterschapsbestuur. De watersysteemheffing is voor eigenaren van woningen en gebouwen gebaseerd op de WOZ-waarde, prijspeil 2008. Voor de natuurgebieden en de landbouwgronden wordt het tarief per hectare vastgesteld.
lococensusrgb2.jpg (230 Kb)

Meer informatie over het belastingstelsel en de tarieven is te vinden via www.wrd.nl/belasting of www.lococensus.nl. Voor belastingvragen kunt u bellen met Lococensus: 0900 0676.