Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht | Brussel/Zeist, 22 april 2009 | |

WNF: 'hoopvolle ontwikkeling in Europees Parlement' Verbod op 'fout hout' weer een stap dichterbij

Een verbod op 'fout hout' in de Europese Unie is weer een stap dichterbij. Het Europees Parlement stemde vandaag in met wetgeving die de import en handel van illegaal gekapt hout in Europa moet verbieden. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) spreekt van 'een hoopvolle ontwikkeling'.

De Europese Unie is een belangrijke importeur van illegaal gekapt hout. Volgens het nieuwe wetsvoorstel moeten alle Europese houtbedrijven voortaan harde bewijzen op tafel leggen om aan te tonen dat zij geen illegaal gekapt hout, of producten die daarvan zijn gemaakt, importeren of verhandelen. Het WNF verwacht dat deze wetgeving wereldwijd een flinke bijdrage levert aan het tegengaan van illegale houtkap.

Het WNF-rapport Illegal logging & The EU dat vorig jaar verscheen toont aan dat in 2006 eenvijfde van de Europese houtimport nog een illegale oorsprong had. De belangrijkste landen van herkomst zijn China, Rusland en Indonesië. Nederland voert vooral veel illegaal hout in vanuit Brazilië en Maleisië. Omdat Rotterdam een belangrijke doorvoerhaven is, staat Nederland in de EU op de vijfde plek van importeurs van 'fout hout'.

De noodzaak van strenge Europese wetgeving die de handel in illegaal gekapt hout verbiedt, wordt mede ingegeven door een stijgende vraag naar hout en producten gemaakt van hout. De Verenigde Naties becijferden onlangs bijvoorbeeld dat de Europese vraag naar papier in 2030 naar verwachting met 80 procent stijgt. In de Verenigde Staten is sinds mei 2008 wetgeving van kracht waarmee de handel in illegaal hout kan worden aangepakt.

Uit onderzoek van Milieudefensie en WNF bleek eind vorige maand dat een meerderheid van de inwoners van Europa het verbod op illegaal hout steunt. In Nederland vindt zelfs meer dan 90% van de mensen het belangrijk dat het hout dat ze kopen legaal is gekapt. Bovendien vindt bijna 90% van de Nederlanders dat er snel Europese wet- en regelgeving, inclusief straffen voor overtreders, moet komen die de handel en import van illegaal hout in Europa verbiedt.

Het debat over een Europees importverbod op fout hout begon vijf jaar geleden. Alleen de Europese ministers van landbouw moeten zich nog uitspreken over de wetgeving tegen fout hout maatregelen te steunen. Zij stemmen in juni over het wetsvoorstel. Geven zij hun goedkeuring dan wordt de wet op zijn vroegst in 2010 van kracht.

Wie er nu al zeker wil zijn dat het hout niet illegaal is gekapt, koopt hout met een FSC-keurmerk. Dit hout is te herkennen aan het FSC-logo. FSC-hout is er in allerlei soorten: van grenen, vuren tot tropisch hardhout. En in allerlei producten: van tuinmeubelen, tot kozijnen tot parketvloeren. Met dit hout draagt u bij aan verantwoord bosbeheer.


---