Prinses Laurentien bij afsluiting Amsterdam Wereldboekenstad

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden woont woensdag 22 april de afsluiting bij van Amsterdam Wereldboekenstad in de Passenger Terminal in Amsterdam.

De Prinses, beschermvrouwe van UNESCO Amsterdam Wereldboekenstad, overhandigt tijdens de afsluiting het Boek van Belang aan de heer drs. F.C.G.M. Timmermans, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Daarnaast houdt de beschermvrouwe een toespraak waar zij ingaat op het belang van de Wereldboekensteden. Zij kunnen belangrijke spelers zijn in de wereldwijde kennisuitwisseling en het verkrijgen van nieuwe inzichten over de gezamenlijke (inter)nationale aanpak van laaggeletterdheid.

Prinses Laurentien overhandigde op 15 januari 2009 het toen nog lege boek aan de Tweede Kamervoorzitter, mevrouw G.A. Verbeet. Mevrouw Verbeet startte het boek met haar handgeschreven bijdrage. Daarna volgden zo'n vijftig prominente Nederlanders die aangaven waarom zij het belangrijk vinden om te kunnen lezen en schrijven. Met dit boek willen de initiatiefnemers Amsterdam Wereldboekenstad, Stichting Lezen & Schrijven en de Global Campaign for Education (inter)nationale aandacht vragen voor het belang van geletterdheid.

De afsluiting van Amsterdam Boekenstad valt samen met de internationale actiedag van de Global Campaign for Education (GCE). Dit is een wereldwijde campagne voor het recht op goed onderwijs voor iedereen. De actiedag van dit jaar staat in het teken van alfabetisering.

In Nederland vormt het Boek van Belang de basis voor de actieweek 'lezen & schrijven' van de GCE Nederland. Van het Boek is een vereenvoudigde uitgave gemaakt die gratis beschikbaar is voor het onderwijs. Daarnaast is voor deze actieweek lesmateriaal ontwikkeld over laaggeletterdheid. PABO-studenten van de Hogeschool van Amsterdam geven deze week lessen aan scholen over het thema.

Prinses Laurentien is sinds kort Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO (Special Envoy on Literacy for Development).

Noot voor redacties (