Ingezonden persbericht


Woensdag, 22 april 2009

Persbericht betreffende de illegale houtkap

Vandaag hebben de volksvertegenwoordigers van de Europese lidstaten in het Europees parlement duidelijk te verstaan gegeven dat zij niet langer dulden dat illegaal hout nog steeds op de EU markt wordt toegelaten. Het Europees Parlement heeft met grote meerderheid gestemd voor een strengere wetgeving ten aanzien van de import van hout. Ook op amendementen die door medewerking van Kartika Liotard (Europarlementariër voor de SP) zijn ingediend om illegale handel te stoppen, is positief gestemd.

"Zelfs de eisen voor "legaal" hout waren zó laag dat hout al heel snel legaal kon worden genoemd. Zo was het mogelijk dat inheemse volkeren die voor hun bestaan van het oerwoud afhankelijk zijn, van hun land werden verdreven terwijl het hout toch legaal kon worden geïmporteerd. Daarom heb ik ook aandacht besteed aan amendementen voor hogere eisen aan "legaal" hout. Zo moet legaal hout voldoen aan hogere milieu- en sociale eisen in het land van herkomst. Dat is een grote overwinning! Het kan niet zo zijn dat wij hier op een tuinstoeltje van "legaal" hout zitten en dat aan de andere kant van de oceaan voor dat "legale" stoeltje mensen "legaal" van hun land worden verjaagd. Daarom heb ik mij bij het indienen van amendementen speciaal gericht op de inheemse bevolking die veel te lijden heeft onder de houtkap in het algemeen." aldus Kartika Liotard.

Mogelijk is de Europese Commissie vol goede bedoelingen met een richtlijn tegen de invoer van illegaal hout begonnen, maar is er door het gelobby van grote houtkapbedrijven weinig van de richtlijn over gebleven en die zit nu vol gaten. Het is jammer dat de Commissie nog steeds haar zwakke standpunt verdedigt en maar ten dele achter het standpunt van het Europees parlement staat. Zelfs de houtindustrie is progressiever en meer bereid tot verandering dan de Commissie.

Kartika Liotard: "Ik hoop dat de Commissie door de uitslag van vandaag onder een grotere druk komt te staan. Ook roep ik de Europese Landbouwraad op om de positie van het parlement over te nemen en daar spoed achter te zetten. Het is belangrijk dat ook deze instanties de wens van de Europeanen respecteren.

Ik sta er voor dat er geen splinter illegaal hout Europa binnenkomt en dat het woordje 'legaal' in de nieuwe richtlijn wordt geschoond van alle misleiding en komt te staan voor 'gegarandeerd verantwoord gekapt hout' met inachtneming van mens en milieu. Vandaag hebben we daar een grote overwinning in behaald."


---

Noot voor de redactie,