GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Groenen krijgen meerderheid voor verbod op illegaal hout

Straatsburg, 22 april 2009 - Vandaag stemde het Europees Parlement in met voorstellen van de Groene fractie in het Europees Parlement om de handel in illegaal hout aan banden te leggen. GroenLinks-Europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg is verheugd. De stemming van vandaag is goed nieuws voor het klimaat, voor mensen die afhankelijk zijn van bossen en voor de natuur.

"We hebben de slappe voorstellen van de Europese Commissie flink aangescherpt. Het is geweldig dat er nu eindelijk een verbod komt op illegaal hout, want dat was er tot op heden niet het geval. Elk jaar verdwijnen er over de hele wereld ongeveer 26 miljoen voetbalvelden aan bos. Een groot deel van het illegaal gekapte hout komt op de Europese markt terecht", aldus Buitenweg.

Door het verbod zal de Europese markt voor illegaal hout verdwijnen. De vraag naar illegaal hout wordt kleiner en dat zal bijdragen aan het aanpakken van de wereldwijde kaalkap. Over het standpunt van het Europees Parlement kan geen misverstand bestaan. Houthandelaren zijn verantwoordelijk voor de herkomst van hun hout. Als zij toch handelen in illegaal hout dan moeten ze daarvoor gestraft worden.

"Ontbossing veroorzaakt ongeveer een vijfde van de klimaatverandering. Vandaag is een mooie eerste stap, maar als we de klimaatcrisis echt aan willen pakken, dan zullen we ontwikkelingslanden ook moeten helpen bij het beschermen van hun bossen. Het is zaak dat mensen in armere landen in een boom geen brandhout, maar een klimaatredder gaan zien", aldus Buitenweg.

De stemming vond plaats in de eerste lezing van de medebeslissingsprocedure. Nu gaan het Europees Parlement en de ministers van de lidstaten onderhandelen. GroenLinks hoopt dat de sterke voorstellen van vandaag overeind zullen blijven. GroenLinks is bovendien verbaasd dat de Christen-Democraten zich bij deze belangrijke stemming onthielden.

"Volgens mij is het simpel. Of je bent voor of je bent tegen de aanpak van illegale houtkap. Wat mijn fractie betreft komt er geen splinter illegaal hout meer op de markt", aldus Buitenweg.


-------------------



GroenLinks in de Europese Unie