Partij van de Arbeid

PvdA en GroenLinks vormen lijstencombinatie verkiezingen Europees Parlement Op woensdag 22 april leveren alle politieke partijen hun kandidatenlijsten in voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Ook dienen alle partijen aan te geven of ze, en met wie ze een lijstverbinding aan gaan. De verkiezingen vinden plaats op donderdag 4 juni 2009.

De besturen van zowel de Partij van de Arbeid als van GroenLinks hebben besloten om net als in 2003 een lijstverbinding aan te gaan. Beide besturen willen een zo sterk mogelijke vertegenwoordiging in het Europees Parlement. 5 jaar geleden heeft de lijstverbinding de PvdA een restzetel opgeleverd.

Een lijstencombinatie profiteert bij de restzetelverdeling tussen de lijsten(combinaties) van het feit dat de restzetelverdeling volgens de methode van de grootste gemiddelden in het voordeel werkt van grotere partijen. Door het aangaan van een lijstverbinding wordt als het ware tijdelijk (voor de berekening van de restzetels) een grotere partij gecreëerd.

Beide partijen doen onder hun eigen naam en met een eigen programma mee aan de verkiezingen.