Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 21 april 2009

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Landbouwontwikkelingsgebied om Looërmark (gemeente Deventer) (GM-beslissing d.d. 16-4-2009) Kenmerk: 2009/0038248

Gedeputeerde Staten delen aan de Belangenvereniging Looërmark mede dat zij geen aanleiding zien de aanwijzing van de LOG nabij Looërmark te herzien en dat zij er vertrouwen in hebben dat de gemeente Deventer zorgvuldig gemeentelijk beleid voor deze LOGs uitwerkt en uitvoert.

Onderwerp: Subsidieverlening Festival Tuin der Lusten 2009, alsmede de aankondiging van de evaluatie Tuin der Lusten 2006-2009. (GM-beslissing d.d. 16-4-2009)
Kenmerk: 2009/0045910

GS stellen een subsidie beschikbaar aan de Stichting Tuin der Lusten voor de organisatie van twee festivals op de landgoederen De Haere te Olst-Wijhe en Den Aalshorst te Dalfsen op respectievelijk 19-23 augustus en 23-27 september 2009. De festivals zoals die in de jaren 2006 t/m 2009 zijn gehouden worden daarna geëvalueerd.

Onderwerp: Benoeming leden Provinciale Commissie Landelijk Gebied (GM-beslissing d.d. 16-4-2009) Kenmerk: 2009/0058589

Gedeputeerde Staten hebben in de Provinciale Commissie Landelijk Gebied (PCLG) mevrouw E. Lugtenberg benoemd tot plaatsvervangend lid namens LTO-Noord, de benoemingsbrieven van de leden en adviseurs van de nieuwe Provinciale Commissie Landelijk Gebied (PCLG) verzonden en de leden van de voormalige PCLG en Reconstructiecommissie bedankt voor hun geleverde inzet.

Onderwerp: Samenstelling Landinrichtingscommissies Marshoek-Hoonhorst en Rouveen; herbenoeming de heren Muller en Van der Wal. (GM-beslissing d.d. 16-4-2009) Kenmerk: 2009/0056464

De heren H.W. Muller en K. van der Wal vertegenwoordigen het Waterschap Groot Salland in respectievelijk de Landinrichtingscommissie Marshoek-Hoonhorst en Rouveen. Vanaf 8 januari 2009 maken deze heren geen deel meer uit van het waterschapsbestuur. Daarmee vervalt officieel ook hun functie in de landinrichtingscommissies. Op verzoek van het waterschap hebben Gedeputeerde Staten de beide heren in hun functie in de landinrichtingscommissie herbenoemd.

Onderwerp: Antwoord GS op brief Solidara over banktegoeden Overijssel (GM-beslissing d.d. 17-4-2009) Kenmerk: 2009/ 0056905

Gedeputeerde Staten informeren de fractie van Solidara, dat de gevraagde informatie over de banktegoeden van de provincie Overijssel ook naar de mening van de fractie zelf inmiddels afdoende is verstrekt.

Onderwerp: Verzoek van de heer J. Post te Vriezenveen om ontheffing van de plicht met de gemeente te onderhandelen over gronden waarop een voorkeursrecht is gevestigd (art. 14 en 15 Wet voorkeursrecht gemeenten) ten behoeve van de zandwinning Oosterweilanden. (GM-beslissing d.d. 20-4-2009) Kenmerk: 2009/0065764

Gedeputeerde Staten hebben van een inwoner van Vriezenveen een verzoek ontvangen om ontheffing te verlenen van de plicht om bij verkoop van zijn perceel grond eerst met de gemeente te onderhandelen. Het gaat om een perceel grond dat ligt in het gebied waar de zandwinning Oosterweilanden zal worden ontwikkeld. De gemeenteraad van Twenterand heeft op dit gebied een voorkeursrecht gevestigd, hetgeen inhoudt dat bij verkoop eerst met de gemeente moet worden onderhandeld. Gedeputeerde Staten hebben het verzoek afgewezen.

Onderwerp: Informatieverstrekking over het eerste kwartaal 2009 aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), ingevolge de Ministeriële Regeling Informatie voor derden (Iv3) van 6 februari 2003 en het Besluit Begroten en Verantwoorden Provincies en Gemeenten (BBV), artikelen 71 tot en met 74. (GM-beslissing
d.d. 20-4-2009)
Kenmerk: 2009/0061375

Met het ingaan van het Besluit Begroten en Verantwoorden Provincies en Gemeenten, moeten Gedeputeerde Staten op kwartaal- en jaarbasis financiële gegevens aan het Centraal Bureau voor de Statistiek verstrekken, in de vorm van een verdelingsmatrix en een overzicht van de balansstanden. Gedeputeerde Staten verstrekken het CBS thans de gegevens over het eerste kwartaal 2009.

Onderwerp: Errata Jaarverslag 2008 (GM-beslissing 21-4-2009) Kenmerk: 2009/0063890

Gedeputeerde Staten van Overijssel zenden Provinciale Staten twee errata op het Jaarverslag 2008 met het verzoek deze te betrekken bij de behandeling van dit jaarverslag in de Statenvergadering van 6 mei 2009.

Onderwerp: Benoeming leden Raad van Toezicht RTV Oost Kenmerk: 2009/0054044

Gedeputeerde Staten benoemen met terugwerkende kracht de leden van de Raad van Toezicht van RTV Oost. RTV Oost heeft in 2008 haar statuten gewijzigd. Sindsdien is niet langer sprake van een bestuursmodel, maar een Raad van Toezichtsmodel. Sinds 1996 benoemen Gedeputeerde Staten het algemeen bestuur van RTV Oost. RTV Oost heeft Gedeputeerde Staten verzocht deze situatie te continueren, maar dan in relatie tot de Raad van Toezicht. Door de statutenwijziging is het mogelijk dat Gedeputeerde Staten op voordracht van RTV Oost leden van de Raad van Toezicht van RTV Oost kan benoemen en ontslaan. De volgende leden zijn met terugwerkende kracht benoemd: (de heer G.L. Sporre, de heer L.B. Kobes, de heer J.A. van den Berg en de heer F.J. Engel)

Onderwerp: Risicomanagement
Kenmerk: 2009/0059877

In 2008/2009 is het project risicomanagement uitgevoerd. Daarbij is het volgende gedaan:
1. het identificeren van risico's;

2. het bepalen van het weerstandsvermogen en;
3. het borgen van risicomanagement in de organisatie.

In de nota risicomanagement zijn de resultaten van het project risicomanagement opgenomen. Tevens wordt in dit stuk het beleid ten aanzien van risicomanagement uiteengezet.

Het college stelt het statenvoorstel risicomanagement vast en stuurt dit voorstel naar PS.

Onderwerp: Benoeming nieuw lid programmaraad Trendbureau Overijssel Kenmerk: 2009/0058115

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben mevrouw J.A. (Tineke) Bakker-van Ingen benoemd tot lid van de programmaraad van het Trendbureau Overijssel. Mevrouw Bakker-van Ingen volgt mevrouw drs. W.M. van Ingen op, die vertrekt als algemeen directeur van de Kamer van Koophandel Oost Nederland en daarom haar werkzaamheden voor de programmaraad beëindigt. De programmaraad onder voorzitterschap van dhr. prof. dr. W. Lemstra verzorgt de programmering van trendverkenningen. Het Trendbureau Overijssel heeft als doel het maatschappelijk debat te stimuleren en een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de besluitvorming bij de provincie en andere overheden in Overijssel.

Onderwerp: Uitwerking initiatiefvoorstel Kwaliteit Overijssels Bestuur Kenmerk: 2009/0027331

Op verzoek van Provinciale Staten gaan Gedeputeerde Staten samen met de Overijsselse gemeenten bezien of de opgaven waar het Overijsselse bestuur nu en in de toekomst voor staat matchen met de kwaliteit van bestuur. Een van de gezamenlijke opgaven is interbestuurlijk toezicht, gekoppeld aan de nieuwe rolverdeling tussen provincie en gemeenten in het licht van ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld ruimtelijke ordening (Wro) en milieu (Wabo). Met de nieuwe visie op interbestuurlijk toezicht (cie Oosting) wordt beoogd te komen tot een versobering van het toezicht. Daarnaast is deze slag nodig met het oog op de kwaliteit van het openbaar bestuur, namelijk om te komen tot een meer efficiënte en transparante wijze van toezicht. Dit toezicht doet tevens recht aan de dualisering van gemeenten en provincies (inzetten op een optimale werking van horizontale verantwoording). In dit kader gaan GS en VNG afdeling Overijssel een landelijke pilot starten met Zwolle en Dinkelland. In het pilotproject onderzoeken provincie en gemeenten gezamenlijk hoe de omslag kan worden gemaakt.

Onderwerp: Rivierverruimingsproject Keizers- en Stobbenwaarden en Olsterwaarden; vrijgeven inrichtingsplan voor communicatie en consultatie. Kenmerk: 2009/0060163

De provincie is initiatiefnemer voor de planstudie voor het rivierverruimingsproject Keizers- en Stobbenwaarden en Olsterwaarden te Deventer. De gemeente Deventer is initiatiefnemer voor de maatregel Bolwerkplas, Worp en Ossenwaard. Beide maatregelen zijn onderdeel van het rijksprogramma Ruimte voor de Rivier. Eind 2008 heeft de staatssecretaris ingestemd met het voorkeursalternatief. Dit alternatief is thans nader uitgewerkt in een inrichtingsplan. In haar vergadering van 2 april 2009 heeft de stuurgroep geadviseerd een communicatie-/consultatieronde te houden over het inrichtingsplan. Deze start op 22 april 2009 en duurt tot 21 mei 2009. Op 22 april 2009 wordt een informatiebijeenkomst gehouden te Deventer. Na de zomer zullen Gedeputeerde Staten, samen met Burgemeester en Wethouders van Deventer, het inrichtingplan definitief vaststellen en als advies aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat zenden. Zij neemt uiteindelijk een definitief besluit over de rivierverruimingsplannen. Dat zal naar verwachting in november/december 2009 zijn.

Onderwerp: Aanbesteding busconcessie Midden-Overijssel Kenmerk: 2009/0063472

De provincie Overijssel gaat het busvervoer in het gebied Midden-Overijssel (Zwolle, Deventer, Salland en Vechtdal) opnieuw Europees aanbesteden gericht op start exploitatie ingaande 1 september 2010. Daartoe stelt GS het concept Programma van Eisen vast dat onderdeel zal gaan uitmaken van de uiteindelijke aanbestedingsstukken. GS sturen het concept PvE ter advisering naar de belanghebbende partijen, te weten de omringende ov-autoriteiten, de betrokken gemeenten en het Rocov West-Overijssel.

Onderwerp: Tussenevaluatie Nieuwe Bezems
Kenmerk: 2009/0063854

Gedeputeerde Staten hebben het provinciale jeugdzorgbeleid dat loopt tot 2012 tussentijds geëvalueerd en komen daarmee tegemoet aan een afspraak met Provinciale Staten. Over de bevindingen worden Provinciale Staten per brief geïnformeerd. De evaluatie laat zien dat uitvoering na anderhalf jaar goed op koers ligt. Belangrijke resultaten zijn geboekt op het terrein van de vroegsignalering, de coalities met gemeenten, de nieuwe manier van financieren en de indicatiestelling.

Onderwerp: Vergadering Dagelijks Bestuur Stedendriehoek 23 april 2009 Kenmerk: 2009/0062295

In het kader van het Grote Stedenbeleid (GSB) is de provincie nauw betrokken bij de samenwerking met de stedelijke netwerken waaronder de Stedendriehoek. Op 23 april vergadert het Dagelijks Bestuur van de regio Stedendriehoek. Aan de orde komen onder andere:

- De maatregelen die worden genomen ter bestrijding van de economische recessie;
- De ambities voor het Basisnet Spoor;
- De regionale samenwerking.

Onderwerp: Deventer bestemmingsplan Voorstad-Centrum verzoek goedkeuring Kenmerk: 2009/0057934

Het bestemmingsplan Deventer Voorstad-Centrum heeft betrekking op het gebied Voorstad-Centrum in Deventer en betreft een grotendeels beheersgericht plan. De aanwezige bebouwing en functies worden als zodanig bestemd, overigens met de daarin wenselijke flexibiliteit voor kleinschalige ontwikkelingen. Daarnaast is een drietal ontwikkelingslocaties meegenomen. Tegen het plan is bij Gedeputeerde Staten één brief met bedenkingen ingebracht. Deze bedenking wordt deels gegrond en deels ongegrond verklaard. Aan een wijzigingsbevoegdheid wordt goedkeuring onthouden. Voor het overige wordt het bestemmingsplan goedgekeurd.

Onderwerp: Programma Cultuur en Ruimte: Uitbreiding budget ontwikkelingsvisie Twickel met maximaal 30.000 euro (ten behoeve van marsroute naar concept uitvoeringsprogramma) Kenmerk: 2009/0063142

Het landgoed Twickel is een uniek landgoed met bijzondere kwaliteiten. Die kwaliteiten staan onder druk door de ruimtelijke ontwikkelingen in en om het landgoed. GS hebben in samenwerking met de gemeenten Hengelo, Borne, Hof van Twente, het waterschap Regge en Dinkel, de regio Twente en de stichting Twickel een ontwikkelingsvisie opgesteld. Daarin zijn ontwikkelings- en ontwerpprincipes opgenomen voor de toekomstige ontwikkeling van het landgoed Twickel en omgeving. In de intentieverklaring van 19 maart 2009 spreken de partijen uit zich in te zetten voor concretisering van deze principes. De concretisering gebeurt in een uitvoeringsprogramma dat medio 2009 zal zijn afgerond. Het opstellen van de visie en het uitvoeringsprogramma is een onderdeel van het provinciale actieprogramma Cultuur en Ruimte. GS hebben besloten het budget voor de ontwikkelingvisie uit te breiden met maximaal ¤ 30.000 voor het opstellen van het uitvoeringsprogramma.

Onderwerp: Overdracht uitvoeringstaken Boeren voor Natuur op Twickel. Kenmerk: 2009/0048237

Het Project "Boeren voor Natuur" op Twickel is sinds 15 december 2007 in uitvoering. Deelnemende pachtbedrijven krijgen een vergoeding voor leveren van zogenaamde groene en blauwe diensten. Dit is het beheer van natuur, landschap en water. De provincie heeft namens de in het project samenwerkende partners, tijdelijk de rol van uitvoerder op zich genomen. Op 7 mei 2009 wordt de Stichting Boeren voor Natuur Twente opgericht. De provincie draagt op die datum haar uitvoeringstaken voor het Project "Boeren voor Natuur" over aan deze stichting.

Onderwerp: Beleidskader Soorten 2010-2013; uitwerkingsplan op hoofdlijnen leefgebiedenbenadering Kenmerk: 2009/0060829

Gedeputeerde Staten zien de leefgebiedenbenadering als strategie voor de uitvoering van soortbeschermende maatregelen. Op 6 januari 2009 hebben Gedeputeerde staten de hoofdlijnen voor de uitwerking van de leefgebiedenbenadering (incl. lijst met provinciale aandachtssoorten) vastgesteld. In plaats van maatregelen gericht op individuele soorten zal de bescherming meer gericht zijn op groepen van soorten in bepaalde typen gebieden (b.v. agrarisch gebied, beekdallandschap etc.). Het Beleidskader Soorten 2010-2013 geeft de inhoudelijke uitwerking van de leefgebiedenbenadering in Overijssel. Het is samengesteld in overleg met (gebieds)partners. Vervolgens worden in het kader van het ILG in de zomer van 2009 onderhandelingen gestart over de financiële bijdrage van het Rijk voor de realisatie. De uitkomst van de onderhandelingen kan tot aanpassing van het plan leiden.

Onderwerp: Ontwerp-Natuurbeheerplan 2010
Kenmerk: 2009/0062608

Gedeputeerde Staten (GS) hebben het ontwerp van het Natuurbeheerplan 2010 vastgesteld. In dit Natuurbeheerplan wijzen GS de gebieden aan waar subsidiëring vanuit de Subsidieregeling Natuur en Landschapsbeheer (SNL) voor beheer en investeringen in natuur, agrarische natuur en landschapselementen plaats kan vinden. Daarnaast beschrijft het Natuurbeheerplan per (deel)gebied welke natuur- en landschapsdoelen van toepassing zijn. Het natuurbeheerplan volgt het natuurgebiedsplan uit het huidige Programma Beheer op. Deze laatste vervalt met ingang van 1 januari 2010. Op dat moment treedt het nieuwe stelsel voor de subsidiëring van natuur en landschap in werking (het SNL). Een belangrijke wijzigingen in het nieuwe natuurbeheerplan zijn het gebruik van de nieuwe landelijk uniforme natuurtaal voor natuurdoelen (Index Natuur en Landschap). In het nieuwe plan zijn zowel de ambities voor nieuwe natuur als het beheer van bestaande natuur op kaart aangegeven. Het ontwerp van het natuurbeheerplan ligt vanaf 4 mei 2009 tot en met 19 juni 2009 ter inzage in de gemeentehuizen van de gemeenten in Overijssel en op het provinciehuis te Zwolle. Ook is het in te zien op www.provincie.overijssel.nl/beleid/natuur_en_platteland In deze periode vragen GS de Provinciale Commissie Landelijk Gebied om advies en informeren zij Provinciale Staten en de betrokken landinrichtingscommissies over het ontwerp.

Onderwerp: IPO-Bestuursvergadering 23 april 2009
Kenmerk: 2009/0063626

Op 23 april is er een vergadering van het IPO-Bestuur. GS hebben hun standpunt bepaald over de voorstellen zoals die door het IPO ter bespreking/besluitvorming zijn geformuleerd. Onderwerpen op de agenda zijn onder meer de voortgang van de uitvoering het bestuursakkoord, Stand van zaken afspraken VNG-IPO / Gezamenlijk verslag overleg besturen VNG, en WABO.

Onderwerp: Zienswijze van Gedeputeerde Staten Overijssel op ontwerp Nationaal Waterplan. Kenmerk: 2009/0054993

Het Nationaal Waterplan is op 22 december 2008 gepubliceerd en ligt van 11 mei tot 22 juni officieel ter inzage. Gedeputeerde Staten hebben hun zienswijze op het Ontwerp Nationaal Waterplan inmiddels vastgesteld. Met veel beleidsvoornemens kan Gedeputeerde Staten instemmen en er wordt waardering uitgesproken voor het proces. Een belangrijk onderwerp is de voorgenomen peilstijging van het IJsselmeer. Aangezien deze grote gevolgen heeft voor de veiligheid en waterhuishouding in de IJsel- en Vechtdelta gaat de zienswijze hier met name op in. Gevraagd wordt bij de verdere uitwerking van de plannen de regio goed te betrekken en de gevolgen breder in kaart te brengen dan nu is gedaan. Ook worden in het Nationaal Waterplan al impliciete besluiten genomen over de voorgenomen peilstijging, zoals het loskoppelen van het Markermeer en IJmeer van het IJsselmeer met een gescheiden peil. Gepleit wordt voor het openhouden van alle opties.

Onderwerp: Verzoek tot handhaving door Staatsbosbeheer Kenmerk: 2009/0043869

Gedeputeerde staten zijn voornemens om de maatschap Ormel een last onder dwangsom op te leggen. De maatschap heeft in een perceel nabij het Natura-2000 gebied Engbertsdijksvenen nieuwe drainage aangelegd. De Natuurbeschermingswet 1998 laat dit niet toe. Daarom zal maatschap Ormel maatregelen moeten nemen zodat er geen water via de nieuwe drainage kan worden afgevoerd.