Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort ­ woensdag 22 april 2009

Hoge Koninklijke Onderscheiding voor Gijsbert van Hoogevest

De heer G.W. van Hoogevest, directeur-eigenaar van Architectenbureau Van Hoogevest Amersfoort ontving vandaag, woensdag 22 april, een hoge Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester A. van Vliet-Kuiper.

De heer Gijsbert van Hoogevest is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau ter gelegenheid van de viering van het 100-jarig bestaan van het Architectenbureau Van Hoogevest in het Raadhuis te Hilversum. Dit raadhuis, van de architect Dudok, is door Van Hoogevest gerestaureerd en heeft een voorbeeld gesteld voor de restauratie van nieuwe monumenten.

Cultureel erfgoed
Het Amersfoortse familiebedrijf Architectenbureau Van Hoogevest heeft zich onder leiding van de heer G.W. van Hoogevest ontwikkeld tot het meest vooraanstaande restauratiearchitectenbureau van ons land. Van Hoogevest heeft prestigieuze prijzen ontvangen: in 1988 de Medal of Honour Europa Nostra voor de restauratie van vijf binnenstadkerken in Utrecht en de Medal Europa Nostra voor de Gertrudiskapel ook in Utrecht. In 1997 ontving hij de Medal Europa Nostra én de Gouden Piramide (Rijksprijs voor Architectuur voor excellent opdrachtgeverschap) voor de restauratie van het Raadhuis in Hilversum.

Commissies en besturen
Van Hoogevest had zitting of zit nog in vele monumentencommissies, welstandscommissies, cultuurfondsen en zette zich ook in voor oude Amersfoortse instellingen zoals de Stichting Armen de Poth en de Stichting Burgerweeshuis. Hij adviseerde bij de modernisering van Monumentenzorg in de commissie RACM. Ook heeft hij zich ingezet voor de kerkgemeenschap in Amersfoort. Hij doet dit werk vanuit inhoudelijke betrokkenheid, degelijk, pragmatisch en betrouwbaar en zonder eigen belang.

Door de prachtige voorbeelden van restauraties, groeit bij mensen de trots op het cultureel erfgoed. Dat is de verdienste van de heer Van Hoogevest. Voor zijn excellente inzet voor het restauratievak en voor het behoud van het cultureel erfgoed is de heer G.W. van Hoogevest benoemd bij Koninklijk Besluit van 3 april 2009 tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Noot voor de redactie,