Ingezonden persbericht


Studio Job - The Crucifixtion ­photo R. Kot, Brussel

Zuiderzeemuseum met nieuwe projecten op Salone del Mobile

Het Zuiderzeemuseum presenteert drie nieuwe projecten tijdens de prestigieuze designbeurs Salone del Mobile van 22 tot 27 april 2009 in Milaan: The Gospel van Studio Job, Truly Dutch, Conversation Pieces for the interior van Scholten & Baijings en The Flax Project van Christien Meindertsma voor Thomas Eyck.

The Gospel
The Gospel van Studio Job, dat tot stand gekomen is in samenwerking met ING, bestaat uit twee grote sculpturen in glas in lood en rozenhout met iconische en bijbelse taferelen in een hedendaagse context en een reusachtig uit ijzer gegoten geroest servies. Deze objecten vormen het startpunt voor een exclusief twaalfdelig handgemaakt servies ­ een collector's item ­ en een industrieel geproduceerd servies bestemd voor het grote publiek. Koninklijke Tichelaar Makkum zal beide serviezen produceren en commercialiseren.

Truly Dutch, Conversation Pieces for the interior
Het ontwerpersduo Scholten & Baijings ontwierp vijf hedendaags gedecoreerde meubelstukken die een interpretatie geven van topstukken uit de collectie van het Zuiderzeemuseum: een Marker kast, een hangoortafel, een flap-aan-de-wand, een butte en een knopstoel. Het nieuwe werk toont het typische Scholten & Baijings handschrift: minimalistische vormgeving en gebruik van kleur, gelaagdheid, transparantie, rasters, structuren, texturen en patronen, vaak in combinatie met het meesterambacht.

The Flax Project
Christien Meindertsma, winnares van drie grote Dutch Design Awards, maakte in opdracht van Thomas Eyck een reeks objecten waarbij het ambacht van touwslaan centraal staat. Met de traditionele Nederlandse grondstof vlas vervaardigde zij een poef, vloerkleed, kaars, elektriciteitssnoer, handdoeken en lampen. Elk object gaat terug naar de essentie van touw en de productiemethoden spinnen, weven, vlechten en splitsen.

Tentoonstelling
The Flax Project van Christien Meindertsma voor Thomas Eyck is vanaf zaterdag 16 mei 2009 te bewonderen in het museumpark. The Gospel van Studio Job en Truly Dutch van Scholten & Baijings zullen vanaf medio 2009 te zien zijn in het Zuiderzeemuseum.

Kijk voor meer informatie op www.zuiderzeemuseum.nl/jubileum.

Deze drie projecten zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de BankGiro Loterij.


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht