Gemeente Berkelland

Persbericht
22 april 2009

College stelt nieuw handhaafbeleid vast
Toezichtmomenten van verschillende vakken vallen zoveel mogelijk samen

De gemeente Berkelland heeft een (integraal) handhaafbeleid vastgesteld. In het programma staat het toezicht en de handhaving op milieu, bouw, sloop, ruimtelijke ordening en bouw beschreven. Het uitgangspunt is een zo breed mogelijke aanpak. De gemeente Berkelland probeert toezichtmomenten van verschillende vakdisciplines zo veel mogelijk samen te laten vallen. Het gevolg is minder bezoeken, maar het toezicht blijft op niveau.

Naleefgedrag neemt toe
Het spontane naleefgedrag neemt steeds verder toe. Dat is een goede ontwikkeling. Aan de handhaafinstrumenten is een "Afsprakenformulier" toegevoegd. In veel gevallen maken de toezichthouders afspraken ter plaatse die zij vastleggen. Daarmee kan echte handhaving achterwege blijven en dat is een plezierige werkwijze.

Dwangsommen
Als het toch tot handhaving komt hanteert de gemeente waar mogelijk vaste maatstaven voor dwangsommen. Daarmee krijgt iedere overtreder dezelfde aanpak. Bij herhaalde overtreding worden de bedragen verdubbeld. Als er snel gehandeld moet worden kan de gemeente dat zelf doen.

Op de website www.gemeenteberkelland.nl is het volledige beleid te zien. Voor vragen kunt u contact opnemen met de gemeente Berkelland op nummer 0545-250 250.