Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gezondheidsfondsen en STIVORO blij met advies CVZ aan minister Klink "Wie naar de gezondheidswinst kijkt, voert dit morgen in"

Amsterdam, Den Haag, Leusden, 22 april 2009 -- KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Hartstichting, Astma Fonds en STIVORO zijn heel blij dat het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) vandaag minister Klink adviseert om geneesmiddelen die helpen bij stoppen met roken op te nemen in het basispakket. Hierdoor zullen meer mensen er daadwerkelijk in slagen de sigaret voor altijd neer te leggen.

Met de voorgestelde programmatische aanpak, wordt medicijngebruik om te stoppen altijd gecombineerd met gedragsmatige ondersteuning. Zo wordt de effectiviteit van een stoppoging aanzienlijk verhoogd. Fondsen en STIVORO pleiten ervoor om de vergoeding zo snel mogelijk in te voeren. Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds: "Als je alleen al kijkt naar de gezondheidswinst die dat oplevert, dan voer je dit morgen in. Maar ook financieel is de uitkomst positief. Jaarlijks bedragen de kosten van ziekten door roken twee miljard. Hoe minder mensen roken hoe lager die kosten." Juist lage welstandgroepen, waar het aantal rokers groter is (1,5 keer meer), hebben baat bij vergoeding. Onderzoek in Utrecht laat zien dat juist bij die groepen vergoeding stimuleert om te stoppen. "Door behandeling te vergoeden maak je bovendien duidelijk dat hulp relevant is", aldus Rutgers.

"Roken is een verslaving", aldus Lies van Gennip, directeur van STIVORO. "Behandeling van alcohol en drugsverslaving zit al in de basiszorgverzekering. Het is goed dat ook de behandeling van tabaksverslaving wordt vergoed. En het ook wel zo fair. De tendens onder zorgverzekeraars, gezondheidsorganisaties en overheden is dat deze vergoeding er nu komt. Wat ons betreft voegt de minister nu de daad bij het woord en omarmt hij dit advies. Met 13% ziektelast door ziekten veroorzaakt door roken en met ruim 19.000 sterfgevallen per jaar door roken, verwachten we dat ook.''

///

Noot voor de redactie,