Ingezonden persbericht


Zoeken naar leven
van oersoep tot alien

Interactieve tentoonstelling in NEMO vanaf 22 april

Fietsen op lichtsnelheid en puzzelen met eiwitten. Je eigen chemische samenstelling berekenen en een échte meteoriet aanraken. In een nieuwe tentoonstelling in science senter NEMO gaan bezoekers van alle leeftijden op een spannende ontdekkingstocht vol spellen, experimenten en andere uitdagingen, om zelf te ervaren.

Zoveel vragen, zoveel antwoorden, zoveel te doen
'Zoeken naar leven' geeft antwoord op de vragen wat leven eigenlijk is en hoe het mogelijk is dat leven ontstaat. Wat het verschil is tussen levend en levenloos, hoeveel kans er is op leven in het heelal en hoe zou dat eruit kunnen zien. NEMO neemt je mee naar het allereerste begin van het leven in ons universum, zo'n 37 miljoen jaar geleden, om te laten zien hoe het allemaal begon. En hoe de wereld eruit zou zien als de omstandigheden nèt een beetje anders waren. Kinderen kunnen hun lichaam virtueel zien veranderen met de stand van de planeten of de sterkte van de zwaartekracht. Zo ontdekken ze hoe belangrijk het is dat het universum in balans is. Talrijke filmpjes, spellen en experimenten maken het mysterie van het leven boeiend en begrijpelijk.

Miller en Urey's oersoep
Het hart van de tentoonstelling is het beroemde Miller-Urey experiment. In 1953 toonden de wetenschappers Stanley Miller en Harold Urey aan dat er leven kan ontstaan als je verschillende stoffen onder bijzondere omstandigheden mengt. Het mengsel dat uit water, ammoniak, waterstof, methaan en vonken ontstond (vergelijkbaar met de omstandigheden 37 miljard jaar geleden), werd oersoep genoemd. Al na een week 'groeiden' uit het brouwsel aminozuren, maar verder zijn de wetenschappers nooit gekomen. In NEMO zet de Technische Universiteit van Eindhoven het experiment van Urey en Miller voort. De bol met oersoep blijft dit maal minstens vijf jaar onaangeroerd, om daarna te ontdekken óf en welk leven er is ontstaan. Als bezoeker sta je er met je neus bovenop.

Over NEMO
Zoeken naar leven: van 22 april science centre NEMO in Amsterdam: de grootste en leukste plek om wetenschap te ontdekken. Voor iedereen vanaf 6 jaar, interessant voor middelbare scholieren, en zeker ook leerzaam voor nieuwsgierige volwassenen! Kijk ook eens op www.e-NEMO.nl.
---

Noot voor de reactie:
Voor meer informatie over de tentoonstelling, of als u een specifiek onderdeel uit de tentoonstelling vóór de opening wilt belichten, kunt u contact opnemen met Pauline van den Brandhof via (02) 582 98 37 of (06) 10 50 65 26. Er is beeldmateriaal beschikbaar.


---- --