NEN


Veiligheid hef- en hijswerktuigen

vrijdag 20 maart 2009, 10:57

Wat zijn de wettelijke eisen op het gebied van noodstopcircuits en andere beveiligingen van hef- en hijswerktuigen? En welke technisch documenten moeten daarover worden opgesteld en met de machines worden meegeleverd?

Deze vragen komen op 22 april aan de orde tijdens de NEN-cursus 'Machineveiligheid hef- en hijswerktuigen'. De norm NEN-EN-IEC 60204-1 beschrijft de eisen die gesteld worden aan de elektrotechnische uitrusting en de besturingsinstallatie van een machine. De norm geeft praktische invulling aan de Europese Laagspanningsrichtlijn en Machinerichtlijn.

Deel 32 van de norm gaat over veiligheidseisen, specifiek voor de elektrische uitrusting en besturing van hef- en hijswerktuigen. De cursus is bedoeld voor de bouwers van kranen, heftrucks, takels en lieren. Tijdens deze cursus leren zij onder meer hoe NEN-EN-IEC 60204-32 kan helpen om te voldoen aan de eisen die de wet stelt aan de veiligheid van hef- en hijswerktuigen.

Docent tijdens deze dag is Pouw Jongbloed, voorzitter van de normcommissie Elektrische uitrusting van machines. De NEN-EN-IEC 60204-serie is door deze normcommissie samengesteld. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Machinebouwmail (Publicatie)