Ingezonden persbericht



Persbericht, tevens uitnodiging

Amsterdam, 17 april 2009

Op mijn Stoep: intensieve ontmoetingen tussen generaties

Ontmoeting tussen oud en jong ontstaat meestal niet vanzelf. Jongeren en ouderen maken weliswaar deel uit van dezelfde samenleving, maar leven vaak in hun eigen context. Zorgorganisatie OsiraGroep en het ROC van Amsterdam namen met Bosch Film het initiatief om verschillende generaties en culturen op intensieve wijze bij elkaar te brengen. Het project 'Op mijn Stoep' bestaat uit ontmoetingen tussen een autochtone oudere en een - veelal allochtone - eerstejaarsstudent van het ROC van Amsterdam. Er werden dertig koppels gevormd. Zes ontmoetingen werden gefilmd. AT5 zendt deze zes ontroerende documentaires uit in mei en juni 2009.

Nog altijd hebben ouderen en jongeren hardnekkige vooroordelen over elkaar, zoals: 'jongeren hebben geen respect voor ouderen' en 'bejaarden zijn saai en zeuren'. Het project 'Op mijn Stoep' wil wederzijdse negatieve beeldvorming doorbreken. Het project laat zien dat jongeren wel degelijk betrokken, leergierig en geïnteresseerd zijn en dat ouderen belangrijke dragers zijn van cultuur en historische kennis. Bovendien blijkt dat beiden het ook nog leuk met elkaar kunnen hebben, ze delen dezelfde emoties. Zorgorganisatie OsiraGroep, het ROC van Amsterdam en Bosch Film brachten beide generaties samen. Als verbindend element is gekozen voor de buurt waarin de oudere vroeger en de jongere nu woont. Gezamenlijk trekken ze die buurt in, halen herinneringen op en verbazen zich over vroeger en nu.

Elk deel van 'Op mijn stoep' laat op indringende en verrassende wijze zien hoe een Amsterdamse oudere op uitnodiging van een Amsterdamse (allochtone) jongere herinneringen herbeleeft en levensverhalen deelt. Historische Amsterdamse momenten en beelden steken sterk af tegen de huidige levens van de jongeren. Tegelijkertijd komen beide generaties en culturen dichterbij elkaar doordat zij ontdekken dat verschillen vervagen als mensen elkaar echt ontmoeten.

Uitzending op AT5
'Op mijn Stoep' is vanaf 3 mei 2009 elke zondag om 21.05 uur te zien op AT5 met herhalingen op maandagen (17.30 uur) en zaterdagen (15.00 uur). Achtereenvolgens zijn de volgende afleveringen te zien:
1. Lale (17 jaar) en het echtpaar Van Bienen gaan dansen op het Leidseplein en ervaren hoe Slotervaart veranderde van een 'witte' naar een 'zwarte' buurt.
2. Jade (20 jaar) en socialist mevrouw Buys bezoeken een oude ontsmettingsinrichting. Vroeger was dit de woning van mevrouw Buys, nu is het een moskee. Het wordt een emotionele tocht.
3. Soraya (17 jaar) en mevrouw Vogel herbeleven hoe de eens zo arme bewoners van de Jordaan naar Osdorp vertrokken. Terwijl velen eerst op één kamer woonden, kregen ze in Osdorp luxe en ruimte: 'De koning te rijk', zegt mevrouw Vogel.
4. David (22 jaar) gaat met het echtpaar Van Hoorn terug naar hun oude melkwinkel in de Zeeheldenbuurt. Zij leverden vroeger aan de scheepslui, maar de boten verdwenen en de winkel moest dicht.
5. Taybe (17 jaar) en mevrouw Van Duykeren bezoeken het oude huis in De Baarsjes en vergelijken de mode van toen en nu.
6. Cindy (21 jaar) en meneer Mastbroek fietsen langs de renovaties van de Spaarndammerbuurt en vieren de veranderingen en verbeteringen met een dansje.

Preview bijeenkomst
'Op mijn stoep' krijgt een feestelijke kick-off in het stadhuis van Amsterdam, in het bijzijn van alle betrokken ouderen en jongeren. Zowel de voorzitter van de directie Zorg & Welzijn van het ROC van Amsterdam, Tineke Wubs als de voorzitter van de Raad van Bestuur van OsiraGroep, Willeke Stadtman, zullen spreken. Speciale gast is Henk van Waveren, Regisseur Sociale Cohesie van Platform Amsterdam Samen.

U bent van harte welkom bij deze feestelijke preview op

Datum: Woensdag 22 april 2009
Tijd: 15.00 uur tot 17.00 uur
Plaats: Boekmanzaal in het stadhuis
Amstel 1 te Amsterdam