AEGON

22 april, 2009, Den Haag

AEGON verkoopt levenbedrijf in Taiwan

AEGON zal zijn levenbedrijf in Taiwan verkopen aan Zonghwei*, gebaseerd op een waarde per eind december 2008 van EUR 65 miljoen.

"De beslissing om AEGON Taiwan te verkopen is een gevolg van de vorig jaar juni aangekondigde strategische prioriteiten om kapitaal daar in te zetten waar de beste rendementen behaald kunnen worden", zei Alex Wynaendts, CEO. "Azië blijft een belangrijke groeimarkt voor AEGON. Wij zullen onze aandacht richten op het verder ontwikkelen van ons platform in Azië, waar wij de komende jaren aanzienlijke groei- en winstmogelijkheden verwachten. Wij willen het management en de medewerkers van AEGON Taiwan graag hartelijk bedanken voor hun grote inzet in de afgelopen jaren om het bedrijf te verbeteren en de klanten van kwaliteitsproducten en uitstekende service te voorzien."

De verkoop zal het resultaat in het tweede kwartaal 2009 met ongeveer EUR 400 miljoen negatief beïnvloeden, waardoor er ongeveer EUR 300 miljoen ten laste van het eigen vermogen zal komen. AEGON verwacht dat de verkoop van het levenbedrijf in Taiwan de toekomstige winst positief zal beïnvloeden. Over 2008 heeft AEGON Taiwan een nettoverlies van EUR 103 miljoen geleden. Eind 2008 was de embedded value van AEGON Taiwan ongeveer EUR 70 miljoen.

De verkoop heeft geen invloed op het kapitaaloverschot van AEGON en slechts een beperkte invloed op de IGD ratio. Tegelijkertijd zijn, als de transactie is voltooid, de voorgenomen kapitaalbijdragen aan AEGON Taiwan niet meer noodzakelijk. Daarom zal de verkoop direct een positief effect hebben op de kasstromen van de Groep. Daarnaast wordt AEGON door de verkoop aanzienlijke minder gevoelig voor lange termijn rentestanden, waardoor er ook beduidend minder economisch kapitaal vereist is.

Per 31 december 2008 had AEGON Taiwan volgens de lokale solvabiliteitsvereisten een risk based capital ratio van meer dan 300%. Als onderdeel van de transactie hebben AEGON en het consortium afgesproken er voor te zorgen dat, tot de transactie is voltooid, AEGON Taiwan voldoende kapitaal heeft om aan de lokale solvabiliteitseisen te blijven voldoen.

De verkoopovereenkomst van AEGON met het consortium moet nog worden goedgekeurd door de autoriteiten. De verwachting is dat de transactie aan het einde van het derde kwartaal 2009 kan worden afgerond.

AEGON is in 1993 in Taiwan begonnen en verkoopt variable universal en traditionele levensverzekeringen evenals ongevallen- en ziektekostenverzekeringen. In Taiwan heeft AEGON ongeveer 500 medewerkers en 750 agenten.


* Zonghwei Co. Ltd. is een holding, opgericht door de voorzitter van Meifu Development en de President van Taiwan Glass Industry. Meifu Development is een vooraanstaand vastgoedbedrijf in Taiwan. Taiwan Glass Industry, genoteerd aan de effectenbeurs in Taiwan, is een van de grootste glasproducenten ter wereld.

Over AEGON

AEGON, de internationale aanbieder van levensverzekeringen, pensioenen en beleggingsproducten, heeft activiteiten in meer dan twintig landen in Amerika, Europa en Azië. AEGON heeft ongeveer 31.500 medewerkers en meer dan 40 miljoen klanten overal ter wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd in Den Haag. Kerncijfers 2008 2007
Onderliggend resultaat vóór belastingen EUR 1,57 miljard EUR 2,64 miljard Verkoop nieuwe levensverzekeringen EUR 2,63 miljard EUR 3,27 miljard Totaal bruto stortingen EUR 40,75 miljard EUR 44,53 miljard Inkomsten genererende beleggingen
(per 31 december) EUR 332 miljard EUR 370 miljard