Gamma Holding N.V.

Gamma Holding N.V.

Datum 22 april 2009

Trading update

Eerste kwartaal Gamma Holding


· Omzet: EUR 164 miljoen (2008: EUR 188 miljoen);
· EBITA1 exclusief herstructureringskosten: EUR 4,8 miljoen (2008: EUR 14,4 miljoen);
· Netto groepsresultaat: EUR -2,4 miljoen (2008: EUR 9,2 miljoen);
· Programma van kostenbesparingen en herstructureringen ligt goed op schema.

Als gevolg van de huidige economische neergang bleven de marktomstandigheden voor Gamma Holding in het eerste kwartaal van 2009 uitzonderlijk moeilijk. Daarom heeft Gamma Holding sneller dan gepland de organisatie aan deze omstandigheden aangepast. Bovendien zal het tempo waarin de kosten worden verlaagd verder worden opgevoerd.

In de eerste drie maanden van 2009 bedroeg de omzet van de groep EUR 164 miljoen (2008: EUR 188 miljoen). Valutaontwikkelingen hadden geen effect. De omzet daalde autonoom met 13%.

De toegevoegde waarde daalde in het eerste kwartaal van EUR 112,5 miljoen in 2008 naar EUR 96,4 miljoen in 2009, voornamelijk als gevolg van de lagere omzet. Daar staat tegenover dat de ingezette herstructureringen en een stringent kostenmanagement de eerste vruchten beginnen af te werpen. Vergeleken met de eerste drie maanden van 2008 kwamen de bedrijfskosten exclusief herstructureringskosten EUR 6,5 miljoen lager uit.

EBITDA2 van de groep exclusief herstructureringskosten bedroeg EUR 13,0 miljoen (2008: EUR 23,1 miljoen).

EBITA1 van de groep exclusief herstructureringskosten kwam uit op EUR 4,8 miljoen (2008: EUR 14,4 miljoen). Valutaontwikkelingen hadden een effect van 5%. EBITA1 exclusief herstructureringskosten nam autonoom met 72% af.

De herstructureringskosten bedroegen in het eerste kwartaal EUR 2,1 miljoen (2008: nihil). EBITA1 bedroeg EUR 2,7 miljoen (2008: EUR 14,4 miljoen).

Het netto groepsresultaat kwam uit op EUR -2,4 miljoen, als gevolg van de gedaalde EBITA1 en hogere financieringslasten.


1 Groepsresultaat vóór winstbelasting, rente en afschrijvingen/bijzondere waardevermindering goodwill en geacquireerde immateriële vaste activa.

2 Groepsresultaat vóór winstbelasting, rente en afschrijvingen/bijzondere waardevermindering (im)materiële vaste activa.





Industrial Solutions

In de eerste drie maanden van 2009 daalde de omzet van Industrial Solutions. De vraaguitval waarmee de sector als gevolg van de economische recessie in het vierde kwartaal van 2008 te maken kreeg, zette zich in het begin 2009 voort.

De omzet van Industrial Solutions kwam uit op EUR 94 miljoen (2008: EUR 116 miljoen). Valutaontwikkelingen hadden een effect van 1%. De omzet van de sector nam autonoom met 20% af.

EBITA1 exclusief herstructureringskosten van de sector kwam uit op EUR -0,8 miljoen (2008: EUR 7,3 miljoen). Valutaontwikkelingen hadden een effect EUR 0,8 miljoen.

De omzet van Belting kwam uit op EUR 57 miljoen (2008: EUR 69 miljoen). Als gevolg van de stagnerende economie liepen wereldwijd grotere projecten bij Original Equipment Manufacturers (OEM's) vertraging op en stelden klanten hun orders uit. Dat gold voor alle typen banden en vooral in de bouwsector en automobielindustrie. Ook de vervangingsmarkt ondervond hinder van de recessie.

De omzet van Filtration bedroeg EUR 24 miljoen (2008: EUR 28 miljoen). De wereldwijd teruglopende vraag naar filterproducten deed zich vooral in de mijnbouw, de chemische en de automobielindustrie voor. Met name OEM's, werkend voor uiteenlopende industrietakken, stelden hun bestedingen uit. Daar stond tegenover dat in de voedings- en genotmiddelenindustrie de vraag minder conjunctuurgevoelig bleek.

Binnen de sector stond de omzet van Coating & Composites het meest onder druk en kwam uit op EUR 13 miljoen (2008: EUR 19 miljoen). Sinds het vierde kwartaal van 2008 neemt de vraag als gevolg van het verslechterende economische klimaat sterk af. Vooral seemee® (doek voor mediatechniek) zag de vraag dalen, omdat wereldwijd veel bedrijven op advertentiebudgetten bezuinigden.

Lifestyle Fabrics

De omzet van Lifestyle Fabrics bedroeg EUR 70 miljoen (2008: EUR 72 miljoen). Valutaontwikkelingen hadden een effect van -2%. De omzet van de sector bleef autonoom gelijk.

EBITA1 exclusief herstructureringskosten kwam uit op EUR 5,6 miljoen (2008: EUR 7,1 miljoen). Valutaontwikkelingen hadden geen effect.


1 Groepsresultaat vóór winstbelasting, rente en afschrijvingen/bijzondere waardevermindering goodwill en geacquireerde immateriële vaste activa.





Exotic Fabrics ontwikkelde zich positief. De omzet van de business unit steeg met 17% van EUR 35 miljoen in 2008 naar EUR 40 miljoen in 2009 als gevolg van een aantrekkende vraag naar met name Vlisco, GTP en Uniwax.

De omzet van Sleep Care Fabrics bedroeg EUR 30 miljoen (2008: EUR 37 miljoen). Matrasfabrikanten produceerden als gevolg van het verslechterde economische klimaat minder en bouwden bestaande voorraden verder af.

Discontinued Operations

De omzet van Discontinued Operations bedroeg EUR 20 miljoen (2008: EUR 20 miljoen). Zoals eerder aangegeven is het verkoopproces van Verseidag Ballistic Protection inmiddels hervat.

Kostenbesparingen en herstructureringen

Binnen de groep wordt hard gewerkt aan het op 20 februari 2009 aangekondigde programma van verdere kostenbesparingen en herstructureringen. In totaal zullen daarbij circa 10% van de arbeidsplaatsen (circa 800 medewerkers) binnen de groep vervallen, waarvan 275 medewerkers reeds in het vierde kwartaal van 2008 zijn afgevloeid. In 2009 wordt een kostenbesparing van EUR 30 miljoen bereikt. Uiteindelijk moet het programma vanaf 2010 een jaarlijkse besparing van circa EUR 45 miljoen opleveren.

Als gevolg van de genomen maatregelen hebben in het eerste kwartaal van 2009 binnen Industrial Solutions 205 medewerkers en bij Lifestyle Fabrics 149 medewerkers de groep verlaten. Bovendien wordt bij diverse ondernemingen arbeidstijdverkorting doorgevoerd.

Vanuit een stringent financieel beleid zijn de investeringen naar een minimaal niveau teruggebracht en wordt sterk gestuurd op werkkapitaal.

Schuldreductie en financiering

Op 18 februari 2009 bereikte Gamma Holding overeenstemming over aangepaste financiering tot maart 2010, waarmee de totale door het bankensyndicaat ter beschikking gestelde faciliteiten op EUR 390 miljoen komen. Eind maart 2009 heeft Gamma Holding aan de nieuw overeengekomen bankconvenanten voldaan.

Om de schuld van de onderneming te reduceren, is gekeken naar mogelijkheden om tegen verantwoorde prijzen bedrijfsonderdelen te verkopen. Onder de huidige marktomstandigheden is dit echter zeer moeilijk vanwege de lage waarderingsniveaus en de beperkte beschikbaarheid van acquisitiefinanciering.





Tegen deze achtergrond zal Gamma Holding zich de komende tijd allereerst richten op verdere uitvoering van het eerder aangekondigde programma van kostenbesparingen en herstructureringen.

In de afgelopen periode is bovendien concreet met een geïnteresseerde partij gesproken over de mogelijkheid van een public-to-private transactie. Begin deze week is gebleken dat de potentiële koper echter geen overeenstemming heeft kunnen bereiken over de financiering van deze transactie met het bestaande bankensyndicaat. Gamma Holding blijft voor een public-to-private transactie open staan.

Overige gebeurtenissen

Op verzoek van de Raad van Commissarissen heeft de heer Michel Frequin zijn functie als lid van de Raad van Bestuur neergelegd. De onderneming zal worden geleid door de heer Meint Veninga, CEO. De Raad van Commissarissen heeft het voornemen om na de aandeelhoudersvergadering van 23 april 2009 de huidige Group Controller, de heer Leendert van Reeuwijk, tot CFO en lid van de Raad van Bestuur te benoemen.

In verband met de gewijzigde omstandigheden op de kapitaalmarkt en omdat de Stichting op dit moment niet over financieringsfaciliteiten beschikt, hebben Gamma Holding en de Stichting Preferente Aandelen Gamma Holding besloten de bestaande put-optie, op grond waarvan de vennootschap van de Stichting kon verlangen dat de Stichting (4%) preferente winstdelende aandelen neemt, te beëindigen. Verder heeft Gamma Holding bij overeenkomst aan de Stichting het enquêterecht toegekend. Het recht van de Stichting om van de vennootschap uitgifte van (4%) preferente winstdelende aandelen te verlangen (call-optie) is niet gewijzigd.

Vooruitzichten

Gezien de huidige economische neergang en de voortdurende druk op de financiële markten zullen de marktomstandigheden in 2009 uitzonderlijk moeilijk blijven. Met de uitvoering van het programma van verdere kostenbesparingen, herstructureringen en desinvesteringen verwacht Gamma Holding de huidige recessie het hoofd te kunnen bieden.

Raad van Bestuur Gamma Holding N.V.
Helmond, 22 april 2009

Op de in deze trading update genoemde cijfers is geen accountantscontrole toegepast.





Profiel
Gamma Holding ontwikkelt, produceert en verkoopt wereldwijd hoogwaardige, innovatieve, industriële en consumentgerelateerde textielproducten. Met deze producten behoort het bedrijf in geselecteerde nichemarkten tot de wereldtop. In 43 landen zijn circa 6.700 medewerkers actief. Het hoofdkantoor is gevestigd in Helmond (Nederland). De aandelen zijn genoteerd aan Euronext Amsterdam.

Gamma Holding bestaat uit twee sectoren. Industrial Solutions levert proceskritische componenten aan industriële klanten die actief zijn in deels elkaar overlappende markten. De sector bestaat uit de drie business units Belting, Filtration en Coating & Composites en omvat proces- en transportbanden, filterproducten en gecoat doek voor tenten, overkappingen en mediatechniek. Lifestyle Fabrics ontwikkelt consumentgerelateerde textielproducten die het leven veraangenamen. De sector bestaat uit de twee business units Sleep Care Fabrics en Exotic Fabrics en omvat zowel matrasstoffen als etnische stoffen voor de West-Afrikaanse markt.

Gamma Holding wil meer focus en schaalgrootte aanbrengen in haar portfolio van bedrijfsonderdelen. In dat kader zullen de activiteiten van Verseidag Ballistic Protection, onderdeel van de business unit Coating & Composites, en de zeildoekactiviteiten van de business unit Sailcloth worden verkocht.

Kijk voor meer informatie op www.gammaholding.nl.



Panovenweg 12
Postbus 80 5700 AB Helmond

Telefoon (0492) 56 66 09 Fax (0492) 56 67 09 Mail info@gammaholding.nl


---- --