Technologie Stichting STW

Nominaties welkom voor Simon Stevin Gezel 2009

woensdag 22 april 2009

Technologiestichting STW kent in het programma Simon Stevinprijzen jaarlijks drie titels toe. Eind april opent STW de call for nominations voor de Simon Stevin Gezel,één van die titels. Projectleiders kunnen tot eind mei âhunâ beste STW-promovendus van 2009 voordragen. De Simon Stevin Gezelprijs gaat naar de promovendus die zich na competitie de beste van het voorgaand jaar op een STW-project mag noemen. De top-3 strijdt om de titel -voor publiek- op het STW-Jaarcongres 2009, 8 oktober 2009 in Nieuwegein's Business Centre in Nieuwegein.

STW kende in 2005 voor het eerst de Simon Stevin Gezelprijs toe. Met de prijs, bestaande uit een kunstwerk en een geldbedrag van ⬠5.000,-, wil STW promovendi stimuleren om zich naast excellentie in wetenschap ook actief te richten op utilisatie van hun resultaten. Projectleiders bij wie in 2008 iemand promoveerde op een STW-project, ontvangen een brief over de mogelijkheid om die persoon voor te dragen voor de prijs. De top-3 strijdt om de titel -voor publiek- op 8 oktober 2009 op het STW-Jaarcongres. De top-10 wordt opgenomen in een STW-uitgave over âtechnologisch toptalentâ.

Meer informatie over de call op http://www.stw.nl/Programmas/Simon+Stevin+Gezel.htm

De prijs ging in 2005 naar Kofi Makinwa, na een spannende strijd om de titel met Charles Sio en Paul Heysters. De drie hielden elk een presentatie op het STW-symposium âVan Wetenschap tot Innovatieâ in Utrecht, waarna de jury haar beslissing nam. In 2006 en 2007 waren het respectievelijk Michiel Pertijs en Merle de Kreuk die door het publiek in de zaal werden gekozen tot Simon Stevin Gezel. Runners-up Gijsbert Grotenbreg en Albert-Jan Boonstra (2006) en Martijn Mies en Christian Nijhuis (2007) werden samen met de winnaars in een top-tien van hun jaar vereeuwigd in een STW-uitgave over âtechnologisch toptalentâ. In 2008 sleepte Cristianne Rijcken de titel in de wacht, vóór Floor Wilbers, Pieter Lerou en Bastiaan Blankert. Zij gaven een presentatie in het STW-programma op Holland Innovation 2008 en werden beoordeeld door een jury.

De tweede titel in het programma Simon Stevinprijzen is de titel Simon Stevin Meester, een eretitel die Technologiestichting STW verleent aan zeer prominente technisch-wetenschappelijke onderzoekers aan Nederlandse universiteiten en de para-universitaire instituten. Simon Stevin Meesters hebben niet alleen gedurende een reeks van jaren voortreffelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar hebben ook aantoonbaar en met succes aandacht geschonken aan het stimuleren van de utilisatie van nieuwe kennis. Tot Simon Stevin Meester 2009 heeft het bestuur van STW benoemd professor Detlef Lohse (UT).Â

De derde titel is de Simon Stevin Leerling-prijs voor de poster van een STW-promovendus die het beste aan bedrijven en investeerders laat zien hoe het betreffende STW-onderzoek op termijn kan worden toegepast. De prijs werd in 2008 voor het eerst uitgeloofd en toen gewonnen door Caspar van Vroonhoven.

Technologiestichting STW Technologiestichting STW financiert technisch-wetenschappelijk toepassingsgericht onderzoek. STW brengt universiteit en bedrijfsleven al voor de start van een onderzoek met elkaar in contact door gebruikerscommissies samen te stellen, die periodiek onder begeleiding van STW overleggen over de stand van zaken en beoogde richting van het onderzoek. Deze intensieve samenwerking leidt tot praktisch toepasbare resultaten, niet zelden met een exploiteerbaar octrooi. Het budget van STW is ongeveer 50 miljoen euro per jaar.

Meer informatie bij * Marjan Fretz STW Telefoon: +31-30 6001 325 Email: m.fretz@stw.nl

Richtlijnen voor indiening op http://www.stw.nl/Programmas/Simon+Stevin+Gezel.htm

Meer informatie over de prijswinnaars van eerdere jaren: http://www.stw.nl/Over+STW/Technologisch+Toptalent.htm