Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 123 JA
Datum: 21 april 2009

College wil Friese meren van het Rijk overnemen

Het college is van plan om die Friese meren over te nemen die nu nog eigendom zijn van het Rijk (Domeinen). Het gaat in totaal om 9300 hectare water. De provincie wordt daarmee na het Rijk de grootste 'watereigenaar'. Het Ministerie van Financiën biedt de meren om niet aan. Fryslân wil de meren overnemen omdat deze belangrijk zijn voor de provincie. Gedeputeerde Jannewietske de Vries: "Wat de Friese meren betreft hebben we straks een bestuurslaag minder. De provincie krijgt meer zeggenschap en kan na overname slagvaardiger opereren. Dat is een groot voordeel voor ons. Landschappelijk en ook economisch zijn de meren voor Fryslân immers van bijzonder grote waarde." De verwachting is dat overname in z'n totaliteit financieel aantrekkelijk is.

Directie Domeinen, onderdeel van het ministerie van Financiën is nu eigenaar van de meren. Taken die Domeinen heeft zijn ondermeer het verpachten van visrechten, het innen van vergoedingen voor zandwinning en het verhuren van water voor schiphuizen en woonarken. Deze taken worden overgedragen aan de provincie. Domeinen houdt zich niet bezig met het beheer en onderhoud van de meren. Deze taken liggen al bij de regionale overheden (provincie, gemeenten en Wetterskip Fryslân) en hoeven dus niet te worden overgedragen.

Met deze overname vervalt de bemoeienis van Domeinen met de Friese meren. Belangrijk knelpunt in de huidige situatie is dat Domeinen een vergoeding vraagt voor vrijkomend zand. Incidenteel komt er bij baggerwerk, zoals het verdiepen van geulen en meren, zand vrij. Deze Domeinenvergoeding (circa E 2,00 per kubieke meter) verhoogt de projectkosten aanzienlijk. In het aanbod is uitgegaan van een halvering van de Domeinenvergoeding in de eerste 5 jaar. Na die periode wordt er niets meer afgedragen. Dit levert de provincie incidenteel flinke besparingen van projectkosten op.

Concreet hebben de gemeente Skarsterlân en de provincie momenteel een plan in voorbereiding om de Langwarder Wielen te verdiepen. De totale hoeveelheid vrijkomend zand wordt geschat op 700.000 kubieke meter. Door de halvering van de Domeinenvergoeding zijn er mogelijkheden om een aanzienlijk groter deel van het meer te verdiepen voor hetzelfde budget.


---- --