Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 118/MtW
Datum: 21 april 2009

Twee ton subsidie voor nieuw soort vergister biomassa

De provincie Fryslân stelt E 200.000 subsidie beschikbaar om biomassa te vergisten via een techniek die een veel hoger rendement oplevert dan de huidige technieken. Het project, dat mogelijk leidt tot een belangrijke doorbraak, is nieuw voor Fryslân en Europa.

In het project wordt een bestaande industriële vergistingsinstallatie aangepast, zodat biomassa op een hogere temperatuur kan worden vergist. De hogere temperatuur vraagt om een ander soort bacteriën. Dit zogeheten 'thermofiele proces' levert een erg hoog energierendement op, maar is tot dusver ook lastig te beheersen.

Bi de vergisting van de biomassa wordt biogas geproduceerd dat wordt omgezet in elektriciteit, warmte en CO2. Deze producten worden vervolgens ingezet. De elektriciteit voor het proces zelf, maar ook als groene energie aan het net. De warmte die vrijkomt, wordt toegepast om de kassen te verwarmen. De CO2 wordt gebruikt als voedingstof voor de teelt van gewassen in kassen.

Door gebruik van membranen (ook nieuw in de vergistingswereld) kan materiaal dat al vergist is weer teruggevoerd worden naar de vergister, zodat er een hogere en stabielere concentratie van bacteriën kan worden bereikt. Ook dat leidt tot een hogere energieopbrengst.

De subsidie wordt verstrekt uit het regionaal innovatieprogramma 'Fryslân Fernijt II', dat mede mogelijk wordt gemaakt door de Europese Unie (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.


---- --