Gemeente Moerdijk


22-04-2009:

Evaluatie hondenpoepbeleid

Ongeveer een jaar na de
invoering van het hondenpoepbeleid heeft een evaluatie plaatsgevonden met alle stads- en dorpsraden (en de werkgroep hondenbeleid kern Zevenbergen). Uit de evaluatie is gebleken dat alle aanwezige stads- en dorpsraden zich kunnen vinden in het beleid en de besproken aanpassingen en wijzigingen.

Het verzoek vanuit de werkgroep hondenbeleid Zevenbergen tot het aanwijzen van loslooproutes is niet gehonoreerd. De werkgroep had een uitgebreid netwerk van loslooproutes uitgewerkt, ook langs de drukkere wegen/fiets- en wandelpaden. In geen enkele kern zijn echter loslooproutes aangewezen. Deze maatregel past niet in het beleid, omdat de confrontatie van loslopende honden en verkeer (waaronder andere voetgangers) tot ongewenste situaties kan leiden. Daarnaast is de afbakening van deze routes praktisch niet uitvoerbaar en dus ook niet handhaafbaar. Gedeelten van de beoogde loslooproutes worden wel aangewezen als losloopgebied.

Uit de evaluatie kwam naar voren dat er niet voldoende gehandhaafd wordt op het gebied van het hondenpoepbeleid. Binnen de gemeente is dit een erkend probleem vanwege minimale bezetting bij de afdeling toezicht. Ook kwam uit de evaluatie naar voren dat in de meeste kernen aanvullende voorzieningen gewenst zijn, zoals meer losloopgebieden, het (gedeeltelijk) omheinen van losloopgebieden en het (ver)plaatsen van hondenpoepbakken. Ook zijn enkele wijzigingen voorgesteld, zoals het veranderen van hondenuitlaatplaatsen naar losloopgebieden en het verplaatsen van hondenpoepbakken. Gedeeltelijk zijn al aanvullende voorzieningen gerealiseerd. Voor de uitvoering van de resterende maatregelen zijn op dit moment geen financiële middelen meer beschikbaar. In juni van dit jaar wordt bekeken of er nog extra gelden beschikbaar komen om deze resterende maatregelen alsnog uit te kunnen voeren. Deze eenmalige kosten worden geraamd op circa 30.000.