Gemeente Almere

Gevolgen kredietcrisis tekenen zich af

21-04-2009


De gevolgen van de kredietcrisis zijn
verstrekkend. Ook de Almeerse woningmarkt ondervindt effecten van de economische teruggang. Projecten worden teruggegeven, en het aantal nieuwe projecten stagneert. Zo verlopen de onderhandelingen met betrekking tot de ontwikkeling van `Isla Bonita' in Noorderplassen West moeizaam, is het Kolkplein onlangs teruggegeven, en is met marktpartijen - ontwikkelaars en corporaties - die deelnemen aan de competitie medeopdrachtgeverschap in het Homeruskwartier afgesproken de bouw te faseren.

Tegelijkertijd zijn er positieve berichten. De verkoop van de kavels die in het kader van `IkbouwbetaalbaarinAlmere' zijn uitgegeven, was bijvoorbeeld een groot succes; ruim zestig kavels zijn verkocht. Om te anticiperen op de gevolgen van de kredietcrisis, heeft het college van burgemeester en wethouders de woningbouwprognose voor de komende jaren dan ook bijgesteld. Daarnaast worden verschillende maatregelen getroffen om de woningbouwproductie op peil te houden. Wethouder Adri Duivesteijn: "Het wordt een spannend jaar. De komende periode wordt duidelijk wat de gevolgen van de kredietcrisis precies zullen zijn, en in hoeverre we deze kunnen beperken. We rekenen ons niet rijk; voor de programmabegroting zijn twee realistische scenario's opgesteld. We streven echter naar een productie die hoger ligt dan de nu gepresenteerde voorspellingen."

De gevolgen van de kredietcrisis tekenen zich af. Op mondiaal, nationaal en lokaal niveau is sprake van een stagnerende woningmarkt, en een terugloop van de woningbouwproductie. De verkoop van bestaande woningen is - landelijk gezien - met ruim 40% gedaald. Ook de verkoop van nieuwbouwwoningen stagneert: de verkoop ligt 60 tot 70% lager dan een jaar terug. Het Nederlandse CPB voorspelt dat het herstel (pas) eind 2010 wordt ingezet; tot die tijd zijn de gevolgen duidelijk voelbaar.

De kredietcrisis heeft ook gevolgen voor de Almeerse woningbouwproductie. Wethouder Duivesteijn noemt 2009 een spannend jaar: "Het komende jaar moet blijken of de woningbouwproductie zich op het niveau van voorgaande jaren zal voortzetten. Dat is afhankelijk van een aantal factoren. De vraag is of ontwikkelaars de voorgenomen plannen - waar vaak al veel voorbereidingen voor zijn getroffen - daadwerkelijk tot uitvoering brengen. Veel ontwikkelaars staan onder druk, en zijn gedwongen fors te bezuinigen. Bezuinigen op kwaliteit is echter geen optie. In lijn met de koers die we in 2002 hebben ingezet, gaat het niet om aantallen, maar op kwalitatief hoogstaande woningen."

Hoewel de gevolgen (nog) niet volledig kunnen worden overzien, houdt de gemeente Almere rekening met een terugslag, en zijn de woningbouwprognoses aangepast. Er zijn twee scenario's ontwikkeld - een gematigd positief en een gematigd negatief scenario - zodat al in een vroeg stadium kan worden ingespeeld op de veranderde situatie. De scenario's dienen als onderlegger voor de programmabegroting 2010-2013, zodat een realistische raming kan worden opgesteld. Duivesteijn: "De scenario's corresponderen niet met onze streefcijfers; we zetten in op méér dan wat we nu voorspellen. Maar het is - zeker met oog op het opstellen van een begroting - verstandig om te werken met een `worst case scenario'."

De scenario's:

- Een gematigd positief scenario gebaseerd op planaanbod en historisch planuitval (van 40%). Dit komt uit op maximaal 2.000 woningen per jaar. Voor dit scenario wordt uitgegaan van een beginnend herstel in 2010, waarbij de productie in 2011 weer is hersteld;
- Een gematigd negatief scenario gebaseerd op de huidige woningbouwproductie en getoetst aan een planuitval van 70% ten opzichte van het planaanbod. Dit komt uit op 1.100 woningen per jaar. 2009

2010

2011

2012

2013

Gematigd positief


1.000


1.250


2.000


2.000

2.000

Gematigd negatief

900


1.000


1.100


1.100


1.100

Maatregelen
Alle maatregelen komen voort uit de grondstelling `kwaliteit voor kwantiteit'. Op basis van dit principiële uitgangspunt wordt gestuurd op een productie die hoger ligt dan het gematigd positief scenario, met daarbij de kanttekening dat er wellicht meer plannen in voorbereiding worden genomen dan uiteindelijk worden uitgevoerd, omdat vrijwel altijd sprake is van planuitval. Om deze productie te bewerkstelligen, kiest het college voor een `aanpak op maat'. Waar stagnatie dreigt, wordt actie ondernomen - (eventueel) in samenspraak met de betrokken private partij kunnen gebieden worden herontwikkeld, of kan worden getemporiseerd. De wethouders Adri Duivesteijn en Arno Visser overleggen regelmatig over de voortgang van de verschillende woningbouwprojecten, zodat tijdig en adequaat kan worden ingegrepen. Ook de werkgroep die is samengesteld door de woningbouwaanjager, en die - naast de woningbouwaanjager zelf - bestaat uit het Overlegorgaan Bouwnijverheid Almere (OBA) en de hypotheekbanken, werkt aan verschillende maatregelen, die binnenkort een definitief karakter zullen krijgen.

Voortgangsrapportage Stedelijke Programmering en het Meerjarenperspectief Grondexploitaties - regelmatig geïnformeerd ontwikkelingen met betrekking tot de woningbouwproductie.

Een extra impuls is de ontwikkeling van Almere Poort. Het centrum van dit nieuwe stadsdeel wordt in particulier opdrachtgeverschap ontwikkeld. Op 30 en 31 mei organiseert de gemeente Almere de woonmanifestatie `IkbouwmijnhuisinAlmere'; tijdens deze manifestatie wordt opnieuw een groot aantal kavels op de markt gebracht. Duivesteijn: "Op deze manier stimuleren we niet alleen de particuliere opdrachtgevers zélf, maar ook de (kleinschalige) bouwsector; aannemers, schilders en architecten hebben tenslotte ook profijt van het op grote schaal toepassen van particulier opdrachtgeverschap. Zo proberen we, met verschillende strategische interventies, de gevolgen van de kredietcrisis zo goed als mogelijk te beperken."